Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Under årens lopp har kikaren haft många funktioner, och under andra världskriget användes kikare flitigt av militär personal såväl som av civila, som spanade efter flygplan.

© Shutterstock
Teknik - Uppfinningar

Nyfiken holländare revolutionerade astronomin

Två små pojkar, en slumpartad observation och en nyfiken optiker blev början till en revolutionerande uppfinning, som fick oanade konsekvenser för en av historiens äldsta vetenskaper – astronomin.

Sedan tidernas gryning har alla större civilisationer grubblat på himlens astronomiska fenomen, och flera religioner har kretsat runt solen, månen, stjärnorna och planeterna. Lakotaindianerna i Nordamerika har till exempel ett antal rituella traditioner, varav framför allt soldansen har blivit känd.

Av samma skäl betraktas astronomin som en av de äldsta vetenskaperna, men astronomin som vi känner den i dag blev en realitet på allvar först när en nyfiken holländare fick en idé.

Tre holländare fick samma idé

Tre olika holländare uppfann kikaren oberoende av varandra 1608. En av dem var glasögontillverkaren Hans Lippershey, som var fört med sin patentansökan.

Det finns flera teorier om hur Lippershey kom på sin idé. Enligt den mest utbredda såg han ett par pojkar sätta två linser efter varandra, vilket fick en avlägsen väderkvarn att se ut att ligga nära.

Holländska kikare med tre gångers förstoring blev en eftertraktad vara.

Ett experiment med två linser ledde till en ny uppfinning.

© Mary Evans/Polfoto & Shutterstock

Uppgraderad kikare med 30 gångers förstoring

I Italien kopierade Galileo Galilei uppfinningen 1609, varefter han tillverkade en kikare med trettio gångers förstoring som idag går under namnet teleskop.

Galilei använde teleskopet till att upptäcka Jupiters månar, och var en av de första som observerade solfläckar.

Teleskopets objektglas hade dock sina begränsningar, eftersom det bara gick att se en fjärdedel av månens yta genom det och linsen dessutom hade ett grönaktigt skimmer på grund av järn i glaset.

Från kikare till astronomiskt teleskop

År 1611 försökte Johannes Kepler utveckla ett teleskop med större skärpa för det föremål som betraktades, dock utan att lyckas.

Det var först 1630 som Keplers teleskop blev intressant, då Christoph Scheiner vidareutvecklade teleskopet och hittade rätt teknik för att få en skarpare och bättre bild. Detta gjorde teleskopet till ett erkänt verktyg för astronomi, eftersom det nu blev enklare att studera planeterna närmare.

Keplers intresse för astronomin berodde kanske på att han som barn bevittnade den stora komet, som år 1577 uppmärksammades av Europas ledande vetenskapsmän.

© Zentralbibliothek Zürich/Wikipedia

Moderna kikare ger kristallklar bild

Kikaren har genomgått drastiska tekniska förbättringar med hjälp av bland andra Christian Huygens och Isaac Newton, och nu går det till och med att se galaxer flera miljarder ljusår från oss.

Men det är inte enbart astronomin som har haft glädje av kikartekniken. Människan är av naturen nyfiken, och under historiens gång har det kommit till uttryck inte minst i vår utforskning av jordens okända delar.

Talrika upptäcktsresande har gett sig ut i outforskade områden, och dessa nyfikna eldsjälar har bidragit till att skriva historia.

Läs också:

Uppfinningar

Så kom människor upp ur sängen innan väckarklockan fanns

2 minuter
Uppfinningar

Doktor Kellogg drev ut djävulen med cornflakes

24 minuter
Uppfinningar

Papperet revolutionerade all kommunikation

2 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj