Ny dykardräkt ska hitta antik dator

Världens mest avancerade dykarutrustning förbereds nu inför sökandet efter världens äldsta dator på havsbottnen.

1 september 2014

Exosuit ska hitta dator på vrak

År 1900 hittade svampdykare ett skepps­vrak från romartiden utanför den grekiska ön Antikhytera. I vraket låg en underlig kugghjuls­driven mekanism som visade sig vara världens äldsta analoga dator. Nu vill forskare återigen ta sig ned till det 2 000 år gamla vraket för att undersöka om skeppet har andra liknande föremål ombord. Delar av vraket ligger dock på 120 meters djup och teamet måste därför använda världens mest avancerade dykardräkt – Exosuit.

"Det är i praktiken en bärbar ubåt. Trycket i dräkten är inte annorlunda än uppe på land", förklarar dykspecialisten Phil Short för ­newscientist.com. Han är en av de dykare som ska med på ­expeditionen.

Vrak från antiken döljer hemligheter


Short och resten av gruppen är övertygade om att vraket ruvar på fler hemlig­heter. Förundersökningar det senaste året avslöjade att delar av lasten fortfarande ligger utspridd på havsbotten och att ett annat, hittills okänt, skeppsvrak ligger i närheten. Oavsett om gruppen hittar en ny antik mekanism, eller bara fler delar av den redan kända, kan det hjälpa forskarna ta reda på exakt hur den fungerade.

Med vanlig utrustning skulle dykarna inte ha kunnat arbeta mer än några minuter nere vid Antikythera-vraket.

Kanske är du intresserad av...