Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

När började vi blåsa upp ballonger?

Det som var tänkt att användas som ett redskap vid fysikaliska experiment har blivit ett festligt inslag i vår moderna värld. Här är historien.

Shutterstock

Det första dokumenterade tillfället då gummiballonger användes var 1824 i den brittiske fysikern och kemisten Michael Faradays laboratorium.

Han lade ihop två tunna lager gummi och strödde mjöl mellan dem för att gummit inte skulle klibba ihop. Sedan förseglade han kanterna och fyllde ballongen med väte för att använda den i sina experiment.

Redan året därpå gjorde den driftige engelske gummihandlaren Thomas Hancock ballonger av mjukt gummi tillgängliga för allmänheten.

Hancock, som blev känd som den brittiska gummiindustrins grundare, sålde paket som innehöll en flaska flytande gummi och en spruta som köparna kunde använda för att gjuta två halvklot av gummi.

Innan ballongen kunde blåsas upp måste halvorna läggas ihop, varefter fogen skulle gnuggas ihärdigt, tills gummit blev mjukt och klibbade ihop.

Den moderna, tunna ballongen blåstes upp första gången 1847, men blev en kommersiell succé först på 1930-talet.

Läs också:

Uppfinningar

Vem uppfann superlim?

2 minuter
de första rullskridskorna patenterades år 1863
Uppfinningar

Vem var först med att åka rullskridskor?

1 minut
Uppfinningar

em uppfann ljuddämparen?

2 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj