Lamphandlare tog världens första selfie

Selfien är långt ifrån en ny uppfinning. Redan 1839 tog en amerikansk lamphandlare världens första självporträtt.

Selfie blev till på gatan i Philadelphia

Världens första selfie togs hösten 1839 av amatörkemisten Robert Cornelius framför hans fars lampaffär i Philadelphia. Fototekniken som Cornelius använde till att ta den banbrytande bilden – Dagerrotypen – hade offentliggjorts bara några få månader tidigare av den franske konstnären och uppfinnaren Louis Daguerre.

Beställning ledde till intresse för fotografi

Cornelius arbetade i sin fars lampaffär i Philadelphia och hade i mycket ung ålder ett stort intresse för kemi. Intresset blev bara större när uppfinnaren Joseph Saxton 1839 bad honom tillverka en ljuskänslig silverplåt som kunde användas till att ta fotografier.

Självporträtt krävde stort tålamod

Uppgiften gav Cornelius lust att själv experimentera med den nya tekniken, och med sin egen kamera vidareutvecklade han tekniken. Bilden av honom själv var hans första resultat och därmed också historiens första självporträtt.

På den tiden kunde exponeringstiden vara ända upp till 15 minuter, och därför gällde det att stå helt stilla medan fotografiet togs.

Cornelius gick tillbaka till att vara lamphandlare

Framgången fick Cornelius att öppna två av världens tidigaste fotografstudior i USA mellan 1841-43. Men då konkurrensen växte i takt med att det poppade upp fler studior valde Cornelius att lägga ner sin karriär som fotograf och i stället gå tillbaka till familjens lampaffär.