Ett experiment med två linser ledde till en ny uppfinning.

Hur länge har teleskopet funnits?

När uppfanns kikaren och vem var det som kom på den?

Tre holländare fick samma idé

Tre olika holländare uppfann kikaren oberoende av varandra 1608.

En av dem var glasögontillverkaren Hans Lippershey, som var fört med sin patentansökan.

Det finns flera teorier om hur Lippershey kom på sin idé.

Enligt den mest utbredda såg han ett par pojkar sätta två linser efter varandra, vilket fick en avlägsen väderkvarn att se ut att ligga nära.

Holländska kikare med tre gångers förstoring blev en eftertraktad vara.

Uppgraderad kikare med 30 gångers förstoring

I Italien kopierade Galileo Galilei uppfinningen 1609, varefter han tillverkade en kikare med 30 gångers förstoring som idag går under namnet teleskop.

Galilei använde teleskopet till att upptäcka Jupiters månar, och var en av de första som observerade solfläckar.

Teleskopets objektglas hade dock sina begränsningar, eftersom det bara gick att se en fjärdedel av månens yta genom det och linsen dessutom hade ett grönaktigt skimmer på grund av järn i glaset.

Från kikare till astronomiskt teleskop

1611 försökte Johannes Kepler utveckla ett teleskop med större skärpa för det föremål som betraktades, dock utan att lyckas.

Det var först 1630 som Keplers teleskop blev intressant, då Christoph Scheiner vidareutvecklade teleskopet och hittade rätt teknik för att få en skarpare och bättre bild. Detta gjorde teleskopet till ett erkänt verktyg för astronomi, eftersom det nu blev enklare att studera planeterna närmare.

Moderna kikare ger kristallklar bild

Mycket har hänt sedan dess, och kikaren har genomgått drastiska tekniska förbättringar med hjälp av bland annat Christian Huygens och Isaac Newton.

Idag kan du få kikare som ger kristallklar bild oavsett värdeförhållanden.

Med Världens Historia får du nu en kikare från Mitilux med 8 gångers förstoring och en objektivdiameter på 40 mm, vilket gör kikaren till den perfekta prylen på semestern.

Beställ 2 nummer av Världens Historia och få kikaren från Mitilux för endast 89 kr inklusive porto och expeditionsavgift. – Du sparar mer än 944 kronor. 

Kanske är du intresserad av...