Yoav Nachtailer
världens äldsta hjul slovenien

Hur gammalt är hjulet?

Det äldsta arkeologiska fyndet av ett hjul är från Slovenien, men man vet med stor säkerhet att hjulet inte uppfanns där. De äldsta illustrationerna av hjulet är nämligen från omkring år 5000 före Kristus – och de kommer från en helt annan plats.

År 2002 grävde arkeologer i ett våtområde två mil sydost om Sloveniens huvudstad Ljubljana. Där fann de resterna av ett hjul och en axel.

Hjulet är gjort av ask och ek, har en diameter av sjuttio centimeter och är fem centimeter tjockt.

Österrikiska experter har kol-fjorton-daterat det till mellan 5 100 och 5 350 års ålder, minst hundra år äldre än de hittills äldsta, som hittats i Schweiz.

Det slovenska hjulet är det äldsta arkeologerna hittat, men de första avbildningarna av uppfinningen är betydligt äldre, från omkring år 5000 före Kristus i Mesopotamien i nuvarande Syrien och Irak.

Kort därefter rullade hjulet sannolikt i Europa, men det skulle dröja flera tusen år innan hjulet nådde Asien, där det dök upp i Indien först.

I Sydamerika uppfanns hjulet självständigt senast på 900-talet, men arkeologiska fynd tyder på att det endast användes till leksaker och inte till exempelvis vagnar.

Läs också: Uppfans hjulet flera ganger?