Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Hur gamla är larvbanden?

Larvbanden uppfanns av en amerikan som försökte lösa ett problem för skogshuggare i nordöstra USA. Senare blev larvbanden viktiga även i militära sammanhang.

Book Worm/Imageselect

När de första stridsvagnarna utvecklades under första världskriget kom inspirationen från civila arbetsmaskiner, som börjat tillverkas några år tidigare.

Patentansökningar från 1800-talet visar att idén om larvband är gammal, men först vid seklets slut lyckades en uppfinnare konstruera en praktiskt användbar version.

Alvin Orlando Lombard var smed och gjorde redskap till timmerindustrin i delstaten Maine i nordöstra USA. Han insåg att skogshuggarna skulle bli mycket effektivare, om de fick motordrivna fordon för att flytta tunga trädstammar.

För att köra i de oländiga skogarna krävdes det bra grepp, och därför kastade Lombard sig in i kampen om att utveckla larvband.

De första varianterna var ångdrivna

År 1901 var den första Lombard Log Hauler klar att användas. Den såg ut som ett lokomotiv, men hade larvband baktill och kunde förses med hjul eller medar framtill.

Fordonet var ångdrivet, medan senare versioner utrustades med dieselmotorer.

Fram till 1917 producerade Lombard 83 exemplar av sin maskin, som vid det laget kunde utföra mer än tjugo arbetshästars arbete.

Läs också:

Krig

Snabbguide: opiumkrigen

3 minuter
hjärna psykologi historia
Vetenskap

Hjärnan är rätt primitiv

13 minuter
Andra världskriget

Nederländsk minsvepare klarade sig mot alla odds

2 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj