Den 10 oktober 1789 steg läkaren Joseph Ignace Guillotin upp i talarstolen i den franska nationalförsamlingen.
Efter franska revolutionens utbrott några månader tidigare var det nu den konstituerande församlingen som styrde Frankrike.
Som högt respekterad ledamot deltog Guillotin gärna i debatter om orättvisorna i samhället och den här dagen argumenterade han för en reform av dödsstraffet.
”Brottslingen ska halshuggas. Detta ska enbart ske genom användandet av en mekanism som smärtfritt hugger av huvudet”, proklamerade läkaren från talarstolen.
Trots sitt förslag var Guillotin en ivrig motståndare till dödsstraffet – det hörde hemma i medeltidens mörker, hävdade han.
Läkarens förhoppning var att hans förslag om en snabb och smärtfri död kanske kunde leda till att avrättningarna på sikt avskaffades helt och hållet.
Den erfarne läkaren hoppades åtminstone att hans förslag skulle skapa större jämlikhet i samhället – även bland brottslingar på väg mot döden.
Välbeställda anhöriga till dödsdömda kunde ofta muta bödeln så att den dömde skulle få en snabb död. Fattiga brottslingar blev däremot hängda – eller möjligen halshuggna med slöa yxor som svingades av orutinerade bödlar.
Såväl från talarstolen som i flera artiklar argumenterade Guillotin för att en mekanisk halshuggning skulle vara det bästa.
När Frankrike blev mer jämlikt skulle folket sätta värde på sina rättigheter och bli ansvarstagande medborgare, förklarade läkaren.
Guillotins idé träffade mitt i prick. Våldsamma förändringar pågick i Frankrike och folket ifrågasatte de gamla normerna – även när det gällde avrättningar.
I franska revolutionens kölvatten, och efter kungens och kyrkans nederlag, hyllade fransmännen sunt förnuft och mänskliga rättigheter.