Science & Society Picture Library/Getty Images
Satirteckning av gaslampa explosion

Gaslampor mötte stort motstånd

På 1800-talet började man för första gången se möjligheten att ersätta olja med gas. Det var en förändring som inte föll i god jord hos alla.

Uppfinnaren Friedrich Winzer tog 1804 patent på en gaslampa och började agitera för att ersätta Londons oljelampor med gaslyktor.

Den tyske uppfinnaren bytte namn till Frederick Winsor och delade ut flygblad om gasljuset, som påstods vara en fantastisk kur mot både astma och trög tillväxt hos växter.

Det höjdes dock högljudda protester mot införandet av gaslampor från kretsar i London som såg Winsor som en utländsk uppkomling och förlöjligade honom som kvacksalvare.

Den tyske uppfinnaren Frederick Winsor

Uppfinnaren Frederick Winsor betraktades som en pionjär inom gasbelysning.

© Wikimedia

Kritikerna ansåg att lamporna var explosiva och farliga för hälsan, sedligheten och monarkin – enligt flera präster var gasen djävulens verk.

Antalet explosioner var dock begränsat, och när kung George III såg en demonstration av lamporna var vägen banad för gasen.

År 1812 fick Winsors firma kungliga rättigheter att leverera gas till gatubelysningen, och redan 1832 lyste cirka 40000 gaslampor upp Londons gator.