Shutterstock

Forskare: Även apor lärde sig tämja elden

Sydafrikansk forskare anser sig ha hittat bevis för att Homo Sapiens inte var först med att hantera eld – en avlägsen släkting kom före.

Djupt inne i ett grottsystem har den sydafrikanske paleoantropologen Lee Berger gjort ett fynd som han anser kan leda till att mänsklighetens historia måste skrivas om.

I en pressmeddelande förklarar Berger hur han 30–40 meter under marken har hittat spår efter användning av eld.

Enligt Berger var det inte förfäder till den moderna människan, Homo sapiens, som hade lärt sig kontrollera elden. Sot i taket och rester av brända djurben har hittats i en del av den sydafrikanska grottan Rising Star Cave, som kryllar av skelett av Homo naledi – en mer apliknande släkting till Homo sapiens.

Så här tror experter att Homo naledi kan ha sett ut.

© Cicero Moraes

Teorin får kraftig kritik

För 230 000 år sedan levde de nu utdöda Homo naledi i Afrika sida vid sida med Homo sapiens, den moderna människan. Homo naledi var cirka 144 centimeter långa, vägde endast 40 kilo och hade kranier lika stora som schimpansers.

Lee Berger är framför allt imponerad av att Homo naledi, vars hjärnstorlek motsvarar endast en tredjedel av den moderna människans, var kapabel att navigera och leva djupt nere i grottsystemet – genom att använda facklor och bål.

Bergers teori är kontroversiell och har redan kritiserats av andra forskare, bland annat eftersom Berger inte har publicerat den i någon referentgranskad tidskrift.