Elektricitetens mästare hatade varandra
Den framgångsrike Thomas Edison och den unge Nikola Tesla började tillsammans utveckla elens möjligheter. Men konkurrens om pengar och ära ledde snart till en livslång fiendskap.

Den 6 juni 1884 klev en propert klädd serbisk ingenjör av båten från Europa i New Yorks hamn. Men kostymen som den 27-årige Nikola Tesla hade på sig var hans enda kläder.
I packningen fanns bara några dikter och artiklar som han själv skrivit, samt ett rekommendationsbrev till uppfinnaren Thomas Edison. Tesla bar också på en dröm: att leverera billig och pålitlig elektricitet till detta väldiga land.
Vid denna tid var New York helt rätt ställe för en man som Tesla. Den snabbväxande staden, vars kajer dagligen fylldes av europeiska immigranter, var elektricitetens huvudstad. Och det var till stor del Thomas Edisons förtjänst.
"Den amerikanska drömmen"
Edison personifierade den amerikanska drömmen. Han växte upp under enkla förhållanden och saknade formell utbildning. Som tonåring arbetade han på dagarna för att försörja sig men på kvällar och nätter experimenterade han med elektricitet och telegrafi.
Så småningom slog han sig ner
i Menlo Park i New Jersey, och skapade en egen uppfinnarverkstad. Vid 30 års ålder hade han fått sitt stora genombrott. Då presenterade han fonografen, en apparat som kunde spela in – och spela upp – ljud.
Blev världsberömd
Uppfinningen betraktades som rena magin och Edison blev känd som ”trollkarlen från Menlo Park”. Därefter tog han sig an nästa utmaning: att skapa en kommersiellt gångbar elektrisk glödlampa. Edison lyckades – och blev världsberömd.
I New York fanns mängder av stenrika finansmän och företagsledare. Många av dem insåg att elektricitet var framtiden. Här fanns inte den skeptiska inställning till nymodigheter som präglade överklassen i Europa. Istället var glödlampor en statussymbol och många miljonärer satsade höga summor på att installera elektriskt ljus i sina kontor och privatpalats.
Den stora utmaningen var att bygga generatorer som kunde förse dessa glödlampor med ström. Det var där Tesla skulle komma in i bilden. Dagen efter ankomsten till New York promenerade Tesla med bestämda steg till Edisons kontor på Femte avenyn. Den berömde företagsledaren och uppfinnaren tog själv emot.
I mångt och mycket var de varandras motsatser. Edison var praktiskt lagd, en jordnära person som fick saker och ting gjorda. Tesla däremot var en filosof som hade studerat flera språk och läst litteraturens och vetenskapens klassiska verk.