Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Da Vincis robotlejon rekonstruerat

År 1515 byggde renässansgeniet Leonardo da Vinci ett robotlejon åt den franske kungen. Nu har en expertgrupp rekonstruerat det mekaniska vilddjuret.

Thomas Samson/Ritzau Scanpix

Med anledning av 500-årsminnet av Leonardo da Vincis död har en expertgrupp från Italien rekonstruerat en av renässansgeniets ovanligaste uppfinningar: ett mekaniskt lejon.

Da Vinci skapade det tre meter långa robotlejonet år 1515 på beställning av påve Leo X, som ville smickra Frankrikes nykrönte kung Frans I med en storslagen gåva.

Tidigare hade Leonardo da Vinci bland annat byggt en robotriddare, som med hjälp av ett system av kablar och trissor kunde stå, sitta och röra på armarna.

Konstruktionsritningarna saknas

Ritningarna till lejonet finns inte bevarade, men Leonardos elev Francesco Melzi bevittnade en demonstration av robotlejonet.

”Inför Frans I, kung av Frankrike, fick han ett fantastiskt och skickligt konstruerat lejon att gå från sin plats i rummet. Det stannade och öppnade bröstet, som var fullt av liljor.”

Det rekonstruerade lejonet, som ska ställas ut på olika platser i Europa, är baserat på en handfull av Leonardos anteckningar, men experterna har fått gissa sig till stora delar av konstruktionen.

Läs också:

Uppfinningar

Vem var först med att rida med stigbyglar?

2 minuter
Uppfinningar

Byggde da Vinci sina uppfinningar?

1 minut
Böcker

Nu kan du få reda på Leonardo da Vincis knep

2 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

passowrd_reset.form.email_help
Ogiltig e-postadress

Skriv in lösenord

Vi har skickat ett mejl till med ett lösenord
Fel: Skriv in din kod

Nytt lösenord

Lösenord behövs
Visa Dölj