Cykeln fick fart på jämställdheten
I cykelns barndom var den mest en otymplig leksak för rika. Med tiden förfinades tekniken och tvåhjulingen fick allt större betydelse – inte minst för kvinnlig frigörelse.

Cykling längs stranden i Newquay, Cornwall, i sydvästra England. Foto från 1923.
Cykeln uppfanns för att hästarna hade dött. Så lyder en seglivad myt om detta fordons uppkomst. Sant är att många hästar verkligen gått hädan när baron Karl Drais von Sauerbronn från storhertigdömet Baden år 1817 gav sig ut på världens första cykeltur. Det fanns dock ingen koppling mellan det och uppfinnarens laufmaschine, alltså »springmaskin«.
Att hästar och andra husdjur slaktats och hundratusentals människor svultit ihjäl berodde på att den indonesiska vulkanen Tambora haft ett förödande utbrott 1815. Askmolnet som följde på utbrottet hade förmörkat himlen och framkallat en global missväxt. »Året utan sommar« kom 1816 att kallas och även uttrycket »artonhundra-frös-ihjäl« härstammar från denna temporära klimatförändring.
Men att Karl Drais skulle ha uppfunnit cykeln för att ersätta hästarna faller på sin egen orimlighet eftersom hans innovation var praktiskt värdelös. Premiärturen utgick från Mannheim den 12 juni, följde en pråmväg längs floden Rhen och varade en dryg timme. Då hade springmaskinen förflyttat Drais cirka åtta kilometer, vilket ungefär motsvarar sträckan han kunde ha tillryggalagt under en rask promenad.
Springcykel blev dandyhäst
Hans cykelprototyp i trä var tung, saknade trampor och kunde inte ta någon packning. Inte på något område kunde den ersätta en häst. Kanske behövde Drais hästhistorien eftersom det kändes fel att uppfinna en leksak för rika medan fattigt folk svalt.
FÅ POPULÄR HISTORIAS NYHETSBREV – VARJE VECKA!
Att springcykeln även kallades för »dandyhäst« stödjer denna idé, liksom att de tidiga cyklisterna mest var unga manliga snobbar som sprätte omkring i parker utan någon som helst tanke på att världen svalt.
I övrigt var Karl Drais springmaskin, vilken även kallades Draisine efter honom själv, en tämligen avancerad uppfinning för sin tid med sina järnhjul, mässingsbussningar i hjullagren och sin bakhjulsbroms.