Familjen Benz på utflykt år 1894 med tysken Theodor von Liebieg, som gjorde världens första långfärd i bil – 93,9 mil i en Benz "Victoria".

Berta Benz fick bilen att rulla

Uppfinnaren Carl Benz hästlösa motorvagn mötte tufft motstånd och skepsis. Men Carls hustru Bertha visste att uppfinningen hade framtiden för sig, och en tidig morgon körde hon ut för att bevisa det.

24 december 2013 av Natasja Broström

Berta Benz satte sig bakom ratten

Det är inte alla som känner till historien, men det var faktiskt kvinnan i familjen Benz, som ficka automobilen att rulla första gången.

I gryningen den 5 augusti 1888 hade Bertha smugit sig ut tillsammans med sina båda söner, Richard, 14, och Eugen, 15, medan Carl fortfarande sov. Hennes plan var att köra till sina föräldrar i Pforzheim, en resa på drygt 10 mil. Det var en verklig utmaning; Carls trehjuling hade aldrig tidigare körts mer än några kilometer i sträck.

Bilen var framtiden enligt fru Benz


Efter många års slit hade nämligen Carl Benz lyckats bygga det han kallade ett ”hästlöst fordon”. Men uppfinnaren var fortfarande tveksam till att bygga fler. Bertha var däremot säker på sin sak: Carls uppfinning hade fram­tiden för sig och det tänkte hon bevisa. Snart rullade hon och pojkarna ut på de dammiga landsvägarna på en åktur som skulle avgöra automobilens framtid.

Läs hela artikeln från Världens Historia nr 1/2014 om Berta Benz och hennes vågspel här:

NB! Du måste ha en profil på Världens Historia för att kunna ladda ned artikeln. Det är gratis och tar bara ett ögonblick. När du klickar på ladda ned-knappen får du möjlighet att skapa en profil.


Kanske är du intresserad av...