Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Tid och precision var avgörande i skyttegravarna under första världskriget, då armbandsuret spelade en viktig roll.

© Rolex World & Shutterstock
Teknik - Uppfinningar

Armbandsuret uppfanns under första världskriget

Under första världskriget var det besvärligt och direkt livsfarligt att titta på sitt fickur. Alla planer byggde dock på klockslag, och det ledde till en livskraftig uppfinning.

Armbandsuret var en gammal uppfinning som inte fick sitt genombrott förrän under första världskriget.

När kanonaderna inleddes år 1914 bar många herrar fickur, men det krävdes gott om tid och minst en ledig hand för att titta på klockan. Den manövern var för krånglig i strid. Office­rarna var dock tvungna ha klockor – under första världskriget baserades nämligen alla angrepps­planer på klockslag.

Radioapparater var för klumpiga att ha med sig under ett angrepp och framryckande trupper kunde inte skicka snabba meddelanden tillbaka till generalerna bakom fronten. Därför måste alla ­följa de hålltider som noterats i angreppsplanen.

Under första världs­kriget bars fickur i läderhölster på handleden.

© Museum Sønderjylland / Sønderborg Slot

För att kunna avläsa tiden lätt och behändigt bar några officerare sina fickur i läderhölster på armen. Snart började klockor för handleden att massproduceras och efter kriget blev armbandsuret en del av varje välklädd herres garderob.

Läs också:

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj