Tid och precision var avgörande i skyttegravarna under första världskriget, då armbandsuret spelade en viktig roll. 

© Rolex World & Shutterstock

Armbandsuret uppfanns under första världskriget

Under första världskriget var det besvärligt och direkt livsfarligt att titta på sitt fickur. Alla planer byggde dock på klockslag, och det ledde till en livskraftig uppfinning.

13 februari 2019

Armbandsuret var en gammal uppfinning som inte fick sitt genombrott förrän under första världskriget.

När kanonaderna inleddes år 1914 bar många herrar fickur, men det krävdes gott om tid och minst en ledig hand för att titta på klockan. Den manövern var för krånglig i strid. Office­rarna var dock tvungna ha klockor – under första världskriget baserades nämligen alla angrepps­planer på klockslag.

Radioapparater var för klumpiga att ha med sig under ett angrepp och framryckande trupper kunde inte skicka snabba meddelanden tillbaka till generalerna bakom fronten. Därför måste alla ­följa de hålltider som noterats i angreppsplanen.

Du får ett tjusigt och klassiskt armbandsur tillsammans med tre nummer av VÄRLDENS HISTORIA och specialnumret ”Helvetet i skyttegraven”

Under första världs­kriget bars fickur i läderhölster på handleden.

© Museum Sønderjylland / Sønderborg Slot

För att kunna avläsa tiden lätt och behändigt bar några officerare sina fickur i läderhölster på armen. Snart började klockor för handleden att massproduceras och efter kriget blev armbandsuret en del av varje välklädd herres garderob.

Vill du få ännu fler detaljer om första världskriget?

Vi har i flera månader arbetat med att sätta ihop det ultimata paketet om första världskriget till dig! Om du slår till nu får du:

  • Tre nummer av VÄRLDENS HISTORIA
  • Vårt stora specialnummer om första världskriget, där vi kliver ner i skyttegravarnas helvete, följer dramat i världens största sjöslag – Skagerrakslaget – och flyger med Röde baronen i historiens första luftdueller.
  • Ett snyggt och klassiskt armbandsur.

Du hittar paketet HÄR

Kanske är du intresserad av...