I 1950-talets USA fanns det inga gränser för vilka framsteg atomklyvningen kunde medföra. Allt från infrastruktur till dansare genomsyrades av en i det närmaste fanatisk optimism inför den nya tekniken.
Här går vi igenom atomfebern i fyra visuella nedslag, som ger dig en bra uppfattning av hur långt vi har kommet sedan den glada efterkrigstiden.
1. Radioaktivitet för barn
Kärnenergins lockelse uppmärksammades av leksakstillverkarna. De tog fram flera produkter för nyfikna barn.


Den barnvänliga atomen
Tecknade serier som ”Andys atomäventyr” lärde barn att även om de hört att kärnenergi var farlig så var den i själva verket hela samhällets framtid.
Kul med uran
Leksakslådan ”Atomic Energy Lab” har kommit att kallas världens farligaste. Barnen kunde bygga sin egen minireaktor, där de bland annat skulle hantera radioaktivt uran.
2. Provsprängningar för turister
Försvarets provsprängningar blev en sevärdhet. Flera tusen amerikaner åkte ut i Nevadas öken för att uppleva förödelsens krafter.



”Se riktiga atomer sprängas i småbitar!"
Bussresor tog med amerikaner ut i Nevadas öken, där de kunde se kärnvapenexplosioner på nära håll. För tre dollar kunde åskådarna se det bästa amerikansk vetenskap hade att erbjuda.
Makthavarna tittade på
Forskare och politiker fick särskilda VIP-platser, från vilka de kunde avnjuta provsprängningarna.
Svampmolnet intog showbiz
Las Vegas låg inte långt från provsprängningarna, och staden anpassade sig snabbt till de nya tiderna. Under flera år utsåg man till exempel Miss Atombomb bland dansflickorna på kasinona.
3. Atombomber gynnade samhället
Det fanns inga gränser för kärnenergins krafter, ansåg 1950-talets amerikaner. Snart skulle kärnenergi driva allt från bilar till kylskåp.




Kreativ förödelse
Provsprängningar hade inte enbart militära syften – de skulle även visa om samhället kunde få nytta av bomben.
Atomklyvningen åkte på turné
De civila möjligheter som kärnenergin erbjöd kunde amerikaner lära om i ”Atomer för fred”-bussen, som körde runt i landet.
Atombomber skulle bana vägen
Politiker ville använda atombomben för att skapa enorma hamnar och spränga berg. Idén nådde inte förbi testfasen, men ledde till några av världens största kratrar skapade av människor.
En kärnreaktor under motorhuven
Atomdrivna bilar låg på ritbordet hos flera biltillverkare, som skröt med bland annat att bilarna kunde rulla 800 mil, innan de behövde tankas. Reaktorerna blev dock aldrig så små att bilarna fungerade i praktiken.
4. Kärnvapenkrig – inget problem!
Enligt USA:s civilförsvar kunde invånarna överleva ett kärnvapenkrig, om de bara var ordentligt förberedda.




Varning för barn blev populär
Sköldpaddan Bert lärde skolbarn att ta skydd. Hans trallvänliga signaturmelodi kunde även köpas på skiva.
Möbler skulle skydda skolbarnen
Instruktionsfilmer och övningar i klassen visade barnen att de var säkra under en kärnvapenattack, så länge de gömde sig under ett bord eller liknande.
En bunker i trädgården
Regeringen uppmanade medborgarna att bygga egna skyddsrum under gräsmattan. Där skulle de lagra mat för ett par veckor, så att de kunde bo i skyddsrummet, tills den värsta radioaktiviteten var borta.
En bit av svampmolnet
Försvaret firade den lyckade provsprängningen ”Operation Crossroads” med en stor svampmolnstårta. Farorna med radioaktiviteten tonades ned.