Arkiv & Shutterstock

Alla härliga atomer

I 1950-talets USA var radioaktivt uran något som barn lekte med, medan pappor grävde skyddsrum i trädgården. Här får du en visuell överblick över dåtidens atomförälskelse i fyra snabba punkter.

I 1950-talets USA fanns det inga gränser för vilka framsteg atomklyvningen kunde medföra. Allt från infrastruktur till dansare genomsyrades av en i det närmaste fanatisk optimism inför den nya tekniken.

Här går vi igenom atomfebern i fyra visuella nedslag, som ger dig en bra uppfattning av hur långt vi har kommet sedan den glada efterkrigstiden.

1. Radioaktivitet för barn

Kärnenergins lockelse uppmärksammades av leksakstillverkarna. De tog fram flera produkter för nyfikna barn.

Den barnvänliga atomen

Tecknade serier som ”Andys atomäventyr” lärde barn att även om de hört att kärnenergi var farlig så var den i själva verket hela ­samhällets framtid.

Gilberton/comicbookplus.com

Kul med uran

Leksakslådan ”Atomic Energy Lab” har kommit att kallas världens ­farligaste. Barnen kunde bygga sin egen minireaktor, där de bland annat skulle hantera radioaktivt uran.

A.C. Gilbert Company

2. Provsprängningar för turister

Försvarets provsprängningar blev en sevärdhet. Flera tusen ­amerikaner åkte ut i Nevadas öken för att uppleva förödelsens krafter.

”Se riktiga atomer sprängas i småbitar!"

Bussresor tog med amerikaner ut i Nevadas öken, där de kunde se kärnvapenexplosioner på nära håll. För tre dollar kunde åskådarna se det bästa amerikansk vetenskap hade att erbjuda.

Arkiv

Makthavarna tittade på

Forskare och politiker fick särskilda VIP-platser, från vilka de kunde avnjuta provsprängningarna.

U.S. Department of Energy

Svampmolnet intog showbiz

Las Vegas låg inte långt från provsprängningarna, och staden anpassade sig snabbt till de nya tiderna. Under flera år utsåg man till exempel Miss Atombomb bland dansflickorna på kasinona.

The Killers, Warren Fu

3. Atombomber gynnade samhället

Det fanns inga gränser för kärnenergins krafter, ansåg 1950-talets amerikaner. Snart skulle kärnenergi driva allt från bilar till kylskåp.

Kreativ förödelse

Provsprängningar hade inte enbart ­militära syften – de skulle även visa om ­samhället kunde få nytta av bomben.

Atomklyvningen åkte på turné

De civila möjligheter som kärnenergin erbjöd kunde amerikaner lära om i ”Atomer för fred”-bussen, som körde runt i landet.

Ed Westcott/DOE

Atombomber skulle bana vägen

Politiker ville använda atombomben för att skapa enorma hamnar och spränga berg. Idén nådde inte förbi testfasen, men ledde till några av världens största kratrar skapade av människor.

Getty Images

En kärnreaktor under motorhuven

Atomdrivna bilar låg på ritbordet hos flera biltillverkare, som skröt med bland annat att bilarna kunde rulla 800 mil, innan de behövde tankas. Reaktorerna blev dock aldrig så små att bilarna fungerade i praktiken.

Ford

4. Kärnvapenkrig – inget problem!

Enligt USA:s civilförsvar kunde invånarna över­leva ett kärnvapenkrig, om de bara var ordentligt förberedda.

Varning för barn blev populär

Sköldpaddan Bert lärde skolbarn att ta skydd. Hans trallvänliga signatur­melodi kunde även köpas på skiva.

Getty Images & Archer Productions

Möbler skulle skydda skolbarnen

Instruktionsfilmer och övningar i klassen visade barnen att de var säkra under en kärnvapenattack, så länge de gömde sig under ett bord eller liknande.

En bunker i trädgården

Regeringen uppmanade medborgarna att bygga egna skyddsrum under gräsmattan. Där skulle de lagra mat för ett par veckor, så att de kunde bo i skyddsrummet, tills den värsta radioaktiviteten var borta.

Getty Images

En bit av svampmolnet

Försvaret firade den lyckade provsprängningen ”Operation Crossroads” med en stor svampmolnstårta. Farorna med radioaktiviteten tonades ned.

Getty Images