Paris sjuder av spänning den 4 oktober 1883. Förväntansfulla invånare myllrar på stadens breda boulevarder på väg mot stationen Gare de l’Est för att se ett nytt och mycket speciellt tåg, som tidningarna har lovordat i måleriska ordalag.
”En flygande matta till Orienten”, ”en lyxkryssare på land” och ett ”storhotell på hjul”, lyder artiklarnas beskrivningar av Orientexpressen.
Åskådarna trängs på stationen och får sträcka på nackarna för att se de kungsblå vagnarna längs perrongen. Där smuttar förnäma gäster på champagne i höga glas, medan de väntar på att gå ombord på Orientexpressen och ge sig ut på tågets jungfruresa från Paris till Konstantinopel, staden som i dag heter Istanbul.
Med högblanka mahognypaneler och putsade mässingshandtag är tåget överväldigande.
”De 40 gästerna, deras föräldrar och vänner och de nyfikna som omgav oss på Gare de l’Est, kunde inte tro sina ögon”, skriver den franske journalisten och författaren Edmond About.
Han påpekar dessutom att Orientexpressens upphovsman Georges Nagelmackers varit smart nog att ställa upp ett antal smutsiga, gamla sovvagnar på spåret intill, så Orientexpressen framstår som ännu mer extravagant.
”Orientexpressen öppnade en värld som jag aldrig tidigare fått en skymt av – inte ens i mina drömmar.” Författaren Edmond About.
Stämningen bland passagerarna på perrongen är så god att tågpersonalen först lyckas få ombord dem med tjugo minuters försening. Klockan 18.20 hörs avgångssignalen, och lokets 1,5 meter stora drivhjul sätter sig i rörelse.
Från sin kupé tittar About ut på de entusiastiska åskådarna, som jublar och vinkar åt lyxtåget. För vanliga människor är det rullande palatset en exklusiv och sluten värld, men den franske journalisten är inbjuden.
Upplevelsen av tåget gör ett bestående intryck på About och ”öppnade en värld som jag aldrig förr fått en skymt av – inte ens i mina drömmar”.
En dröm som gick i uppfyllelse
Även journalisten Georges Boyer var imponerad av tåget. ”Det är Georges Nagelmackers – en väldigt ung, väldigt klok och väldigt sympatisk ingenjör – som har berikat Europa med dessa sovvagnar, som överträffar allt jag sett i Amerika och England”.
Belgaren Georges Nagelmackers dröm om en tågförbindelse tvärs över Europa hade äntligen gått i uppfyllelse. Nu kunde passagerare korsa kontinenten utan att behöva byta tåg i varje land eller ödsla tid i skrangliga diligenser.
Nagelmackers hade skrivit avtal med åtta olika europeiska järnvägsbolag, som skulle ställa spår och lokomotiv till förfogande, medan belgaren å sin sida skulle leverera de rikt utrustade passagerarvagnarna.
Positiva utlåtanden om ”Grand Express d’Orient” var emellertid viktiga om de övre klasserna skulle köpa biljett till resan tvärs över Europa. Utöver belgiska och franska ministrar samt prominenta personer från Europas järnvägsbolag hade Nagelmackers därför bjudit med åtskilliga journalister på jungfruresan.

Ingenjören Georges Nagelmackers fick inspiration till Orientexpressen från tåg i USA.
Journalisterna agerade precis som den belgiske ingenjören hoppats. Edmond About beskrev Orientexpressens restaurangvagn och båda sovvagnar som ”tre hus på hjul”, som var ”17,5 meter långa, uppvärmda av ånga, strålande upplysta av gas och rikligt ventilerade”. Dessutom var vagnarna ”minst lika komfortabla som en finare lägenhet i Paris”.
Över vagnarnas fönster stod namnet på Nagelmackers tågbolag, ”Compagnie Internationale des Wagons-Lits” – ofta förkortat till endast ”Wagons-Lits” – med blanka bokstäver, och i restaurangvagnen glittrade förgyllda ljuskronor och polerat silver ikapp med vartannat.
Allt utstrålade exklusivitet, och ju längre ned i Europa tåget kom, desto mer imponerade blev passagerarna.
Gourmetkockar stod för maten
Som journalister var Georges Boyer och Edmond About båda vana vid att resa i kalla, skramlande tåg, där passagerarna satt trångt – ofta åtta man – i en kupé. Därför blev männen snabbt imponerade av med vilken lätthet expressen gled fram över rälsen, och hur behaglig temperaturen var i vagnarna, trots höstvindarna som blåste utanför.
”Hela tåget är uppvärmt, och tack vare ett nytt system har tåget en sådan beundransvärd fjädring att man – till och med på de värsta spåren i Tyskland – knappt märker en skakning”, noterade Boyer.
About konstaterade även hur behaglig den lugna färden gjorde vistelsen i restaurangen och salongen, dit gästerna kunde dra sig tillbaka efter måltiden. ”Inte en enda droppe champagne spilldes, och passagerarna lutade sig tillbaka i sina stolar som om de befann sig i en byggnad som var fast förankrad i marken”, noterade journalisten.
Orientexpressens restaurangvagn överträffade allt som tågresenärer någonsin hade sett. På kvällen bestod menyn av 7–10 rätter nedsköljda med utsökta viner, som med säker hand serverades av Europas bästa kypare. Doften av hummerstjärtar och ångad fisk kittlade gästernas näsborrar och avlöstes av saftiga biffar och de finaste franska ostar.
Nagelmackers insisterade på att Orientexpressens restaurang skulle mäta sig med Europas bästa, så han anlitade gourmetkockar till både jungfruresan och de efterföljande avgångarna. Boyer berömde lyxtågets ”förstklassiga kock”:
”Detta geni till människa – min tacksamma mage kan inte hitta en mer passande beteckning för honom – har tillagat rätter med utsökt smak och varierat sina menyer genom att följa de länder som vi har korsat”, skrev Boyer. Under jungfruresan serverades journalisten så olikartade specialiteter som ”fisk från Donau, färsk rumänsk kaviar och turkisk pilaff”.

Resenärerna korsade kontinenten på fyra dagar
Från 1883 band Orientexpressen ihop Centraleuropas storstäder, och till skillnad från tidigare transportformer förde tåget snabbt, enkelt och behagligt passagerarna tvärs över kontinenten.
Paris: Tisdag kl. 19.30
År 1883 kunde resande stiga på Orientexpressen tisdag och fredag kväll i Paris. Framför dem väntade en resa på mer än 250 mil med 68 stopp längs vägen.
Strasbourg: Onsdag kl. 05.05
Cirka 50 mil från Paris anlände tåget till Strasbourg. Stationen var en av få tyska sådana upplysta av elektrisk belysning.
München: Onsdag kl. 14.35
Den bayerska huvudstaden var ett av Europas kulturcentra och lockade konstnärer från hela kontinenten. Intellektuella med pengar på fickan pendlade med Orientexpressen mellan Europas stora kulturstäder.
Wien: Onsdag kl. 23.15
Österrike-Ungerns huvudstad var en av Europas trafikknutpunkter. Många passagerare klev därför av och på i Wien.
Budapest: Torsdag kl. 06.09
Drygt 150 mil från Paris stannade tåget i Budapest, som i slutet av 1800-talet hyste 700000 invånare. Öster om staden väntade en fattigare del av Europa.
Bukarest: Fredag kl. 04.45
Efter en sträcka med utsikt över Transsylvanska alperna anlände Orientexpressen till den rumänska huvudstaden. Resan genom Rumänien var sträckans farligaste, eftersom järnvägarna var dåliga.
Varna: Fredag kl. 16.31
Den bulgariska staden vid Svarta havets kust var under de första åren tågets sista stopp, eftersom passagerarna där klev ombord på en ångbåt, som efter 14 timmar förde dem till Konstantinopel. Från 1889 var ett nytt spår i Bulgarien färdigt, och tåget kunde rulla hela vägen till Turkiet.
Konstantinopel: Lördag kl. 06.00
Efter en resa på sammanlagt 81 timmar och 41 minuter nådde passagerarna Konstantinopel. Fjorton år senare – 1897 – hade restiden minskat till 64 timmar och 25 minuter tack vare nya och bättre spår.
Även i sovvagnen var komforten och servicen värdig ett lyxhotell. Passagerarna – 20 i varje vagn – behövde bara trycka på en knapp i kupén, så stod en uppassare efter bara några ögonblick i dörren.
När det var dags att gå till sängs gjordes kupéernas säten om till sängar eller kojer, och personalen lade omsorgsfullt på sidenlakan och bäddade med fina ylletäcken och huvudkuddar stoppade med de lättaste ejderdun.
”Lakanen, som byts varje dag på ett elegantare vis än i de förmögnaste hus, gav ifrån sig en diskret tvättdoft”, skrev About. Hans enda klagomål var att sovvagnen hade endast en toalett i var ände, så att passagerarna fick ”vänta på varandra på morgonen”.
Å andra sidan uppskattade den franske journalisten att toaletten var klädd med italiensk marmor och hade vackert dekorerade porslinsmöbler. About var även imponerad av de rena handdukarna, de små parfymflaskorna och handtvålarna vid handfatet, som var en lyx resenärer vanligen upplevde endast på de finaste hotellen.
Efter varje toalettbesök rengjorde en anställd toalettstolen. När About åter stod i Paris efter en elva dagar lång resa tur–retur till Konstantinopel var han fylld av välbefinnande:
”Jag är fortfarande förbländad och förbluffad av det hela. … Jag har återvänt utan att vara trött – och jag hade kunnat kliva på i morgon igen”.
I teorin kunde journalisten snart resa med tåget igen, för efter jungfrufärden erbjöd bolaget två avgångar i veckan från både Paris och Konstantinopel. Sannolikt hade About emellertid behövt spara ett tag om han själv skulle finansiera resan.
Excentriker älskade tåget
Priset för en biljett från Paris till Konstantinopel motsvarade cirka en fjärdedel av en genomsnittlig fransk årslön, och endast förmögna personer reste med den kungsblå expressen. I korridorerna spatserade gamla osmanska överklassherrar, ryska furstar, förmögna grekiska köpmän, rumänska aristokrater och adelsmän från Österrike-Ungern.
Med åren reserverades kupéerna även av västerländska affärsmän, ämbetsmän och framgångsrika artister, som skulle uppträda i Europas metropoler.
En rullande gourmetrestaurang
I köket förvandlade mästerkockar utsökta råvaror till delikata rätter, oklanderligt klädda kypare serverade på tallrikar av finaste porslin, och passagerarna drack vin och champagne ur exklusiva kristallglas. Orientexpressens restaurangvagn kunde mäta sig med de bästa restaurangerna i Europa.

Köket
Köket var litet i förhållande till ett riktigt restaurangkök och ställde höga krav på kökspersonalen. Denna utgjordes av en kökschef, tre andra gourmetkockar, ett par medhjälpare och två diskare, som även skulle skala och hacka alla grönsaker. Samtliga livsmedel förvarades i bagagevagnen längst bak i tåget.
Råvarorna av finaste kvalitet och champagneflaskorna hölls kylda med hjälp av stora isblock, som personalen bytte ut vid stationerna. Enligt journalisten Edmond About såg kylblocken även till att passagerarna kunde avnjuta ”det färskaste smör från Isigny, även när tåget rusade fram över den ungerska pustan 1000 kilometer från Frankrike”.

Kyparna
Kyparna valdes ut bland sökande från parisiska och schweiziska lyxhotell, så serveringen kunde mäta sig med betjäningen på vilken topprestaurang som helst.
Boggin var en kort, vridbar undervagn med hjul, som minskade vibrationerna. Den såg därmed till att kyparna kunde servera utan att spilla. Vid Orientexpressens lansering var tekniken en nyskapelse, som tågbolagets grundare hade fått kännedom om i USA.

Extra stora fönster
Extra stora fönster gav passagerarna en panoramautsikt över det omväxlande landskapet, som ingen annan restaurang kunde överträffa. Fönstren var tätade mot drag.
Fyramannabord var placerade längs vagnens ena sida, medan tvåmannabord längs motsatta sidan gav
plats för par som ville ha en mer romantisk stämning.

Salongen
Salongen var skild från restaurangvagnen. Där kunde passagerarna avnjuta en konjak eller likör, medan de läste nya franska, engelska, tyska och österrikiska tidningar.
Middagen inleddes i regel klockan 20.00, och det tog ofta gästerna tre timmar att ta sig genom alla rätterna. På varje bord stod en meny, där dagens olika rätter skrivits med sirlig handstil. En typisk meny bestod av 7–10 rätter.
Orientexpressen gav passagerarna möjlighet att visa upp sig och beblanda sig med framstående personer, och tåget var öppet för vem som helst – bara de kunde betala för biljetten.
Orientexpressens mest mytomspunna passagerare var Basil Zaharoff – en excentrisk vapenhandlare av grekisk börd, som klev på tåget första gången 1885 och blev en fast gäst de följande 40 åren.
Den alltid elegant klädde livsnjutaren Zaharoff var i många år agent för Thorsten Nordenfelts svenska vapenfabrik, innan denna köptes upp av den brittiska vapenjätten Vickers. Zaharoff älskade Nagelmackers prakttåg från första stund. På Orientexpressen hade han möjlighet att träffa och muta ämbetsmän och politiker för att få lukrativa vapenkontrakt. Zaharoff mutade ofta sina medpassagerare genom att erbjuda dem cigaretter, runt vilka han hade lindat sedlar.
Basil Zaharoff blev med tiden en av de mest förmögna och hänsynslösaste männen i vapenindustrin, och han hävdade själv att Orientexpressen hade stor betydelse för hans framgångar.
Med sina frekventa resor blev vapenhandlaren tågbolagets viktigaste kund och han uppskattade mycket att diskretion var ett av bolagets adelsmärken. De gånger Zaharoff ville åtnjuta kvinnligt sällskap av mer informell karaktär såg en österrikare med kontakter inom sexhandeln till att en rödhårig lyxprostituerad väntade i Zaharoff kupé – som alltid var nummer sju – utan att personalen lyfte så mycket som ett ögonbryn.
Vintern 1886 var det emellertid inte någon rödhårig kvinna utan en 17-årig svarthårig spansk skönhet som rusade in i Basil Zaharoffs kupé.
”Förlåt mig, monsieur, men ni måste rädda mig. Han är vansinnig … från vettet. Han tänker döda mig!” vädjade den skräckslagna spanska kvinnan, som hette Maria och befann sig på sin bröllopsresa med en spansk hertig. Efter henne kom den sinnesförvirrade maken vacklande med en dolk i handen.
Den chevalereske vapenhandlaren erbjöd genast Maria skydd i kupén, medan hans livvakt övermannade hertigen och tog kniven från honom. Efteråt tystade Orientexpressens personal på sedvanligt vis ned den dramatiska incidenten, och när tåget anlände till Wien fördes den förvirrade spanske hertigen diskret till en av stadens nervkliniker.
Trots att mötet mellan Zaharoff och den 20 år yngre Maria var kortvarigt blev de förälskade. Offentligt kunde paret aldrig träffas, eftersom Maria fortfarande var gift med hertigen. Orientexpressen erbjöd emellertid den perfekta platsen för en hemlig kärleksaffär.
De följande 38 åren bokade Zaharoff på många av sina resor kupé nummer åtta – kupén intill hans – till Maria, så att de kunde träffas i hemlighet. Först 1924 avled den spanske hertigen, och Maria och Zaharoff kunde till slut få varandra. Äktenskapet blev emellertid kort, då Maria avled två år senare.
Servicen gick som på räls
Städning, bagagehantering, småreparationer och servering – uppgifterna var otaliga i strävan efter att hålla en hög servicenivå under den långa resan. Alla, från bäraren längst ned till tågchefen högst upp, fick allt att fungera som en väloljad maskin.





Bärarna
Bärarna släpade tunga väskor in i och ut ur bagagevagnen och turades om att vara redo hela natten, eftersom tåget hade många stopp dygnet runt.
Hovmästaren
Hovmästaren hade ansvar för köket och restaurangen och skulle kunna tala minst tre språk för att lösa eventuella problem med gästerna.
Tågchefen
Tågchefen hade det övergripande ansvaret för tågets drift och skulle dessutom personligen passa upp på VIP-passagerarna, det vill säga kungligheter och statschefer.
Sovvagnskonduktören
Sovvagnskonduktören kunde tillkallas vid alla tider på dygnet via en knapp i kupén. Han skulle dessutom samla in pass och resedokument.
Zaharoff avled 1936, men hans livvakt hade fått en sista uppgift, som skulle markera Orientexpressens betydelse för vapenhandlaren. Dagen efter Zaharoffs död steg livvakten ombord på lyxtåget i Paris medförande ett kuvert, som innehöll ett fotografi av Maria.
Medan tåget rullade mot Wien öppnade livvakten fönstret i kupé nummer sju, rev fotot i bitar och lät dem fladdra ut i mörkret. Klockan var precis 02.32 – det klockslag då Maria rusat in i Zaharoffs kupé. Vapenhandlaren hade skickat sin sista hälsning.
Bulgarisk tsar tog över
Andra excentriker på Orientexpressen var inte lika diskreta som Zaharoff. Den bulgariske tsaren Ferdinand I reste ofta till sitt barockpalats i Wien eller till möten i Paris i en privat salongsvagn, som kopplades längst bak på expressen.
När tsaren inte kunde sova på vägen hem till Sofia år 1912, beslutade han sig för att han behövde lite förströelse och drog resolut i nödbromsen. När tåget stod stilla traskade Ferdinand fram till lokomotivet och krävde att få köra tåget, eftersom det befann sig på bulgariskt territorium.
Den överrumplade lokomotivföraren försökte tala tsaren till rätta, men Ferdinand var obeveklig, så när tåget lite senare rullade vidare – hjulen behövde först frigöras efter att Ferdinand slagit till nödbromsen – var det tsaren som satte igång tåget och körde till huvudstadens station. Wagons-Lits kom efter incidenten överens med tsaren om att han endast fick lov att ta över tåget på en station, där det enligt tidtabellen skulle stanna.
Ferdinands äldste son Boris krävde också att få köra Orientexpressen på Bulgariens järnvägsnät, efter att han övertagit tsartiteln. Tronföljaren var dock betydligt mer förtjust i fart än fadern.
När tåget vid ett tillfälle var försenat gav Boris eldaren order att kasta in så mycket kol att tryckmätaren passerade maxgränsen.
Medan lokföraren med nöd och näppe lyckades förhindra en explosion genom att släppa ut ånga mötte eldaren ett tragiskt öde. En jättelik eldslåga slog ut ur eldstaden, och brinnande som en fackla kastade eldaren sig ut ur förarhytten. Mannen avled strax därefter av sina svåra skador.

När passagerarna tryckte på en knapp i kupén, dök en uppassare upp för att uppfylla deras önskemål.
Boris, som var besatt av att köra in förseningen, vägrade att stanna och klev i stället stolt som en tupp ut på perrongen i huvudstaden Sofia, när expressen anlände dit på utsatt tid. Wagons-Lits blev av hänsyn till både tsarens och bolagets anseende tvunget att tysta ned saken genom att betala den omkomne eldarens familj för förlusten. Hur stort beloppet var blev aldrig känt.
Personalen bevarade hemligheter
Diskretion i frågor om passagerarnas eskapader var en hederssak för tågbolaget, och personalen gjorde sitt yttersta för att uppfylla gästernas önskemål – även udda och ljusskygga sådana. I likhet med Basil Zaharoff uppskattade andra mäktiga män diskretionen med avseende på dambesök.
Den belgiske kungen Leopold II – en av Nagelmackers egna bekanta – lät inkvartera sin älskarinna i en kupé för sig, och Wagons-Lits ombesörjde extra faciliteter för hennes tjänstefolk. Samma service erbjöds den rumänske kungen Carol II.
Ännu mer anmärkningsvärt var emellertid att även kyrkans män utnyttjade tåget för sexuella äventyr. En östeuropeisk biskop, som tågpersonalen kände som ”Hans högborenhet arkimandriten Cyril”, roade sig med poules de luxe – västeuropeiska eskortflickor – när han reste mellan Sofia och Beograd.
Restiden på en timme och 35 minuter var allt biskopen behövde, och ombord på Orientexpressen var det ingen risk att hans hemlighet skulle avslöjas.
”Vi kan inte säga något om vad våra gäster ägnar sig åt”, löd svaret från en konduktör, när en nyfiken journalist försökte pumpa honom på upplysningar om biskopens flitiga resande.

Snödrama gav Christie idén till bästsäljare
Deckardrottningen Agatha Christie fick inspiration till sin mest berömda berättelse, när Orientexpressen år 1929 körde fast i snön.
I Agatha Christies världsberömda kriminalroman Mordet på Orientexpressen från 1934 reser den belgiske mästerdetektiven Hercule Poirot med Orientexpressen. Medan lyxtåget står stilla i en snödriva på Balkan mördas en av passagerarna, och Poirot inleder genast sin jakt på mördaren bland tretton misstänkta medresenärer.
Författarinnan inspirerades till sin bok, när verklighetens Simplon-Orientexpress i februari 1929 körde fast i Turkiet under en svår snöstorm. Katastrofen nalkades, när hjälparbetare inte kunde nå fram på grund av det kraftiga ovädret, och för varje dag krympte förråden av mat och bränsle. En passagerare blev så oroad av situationen att hon försökte begå självmord, och först efter sex dygn nådde räddningen fram i form av motorslädar lastade med proviant och fotogen.
Den brittiska författaren var redan väl bekant med tåget, eftersom hon ofta gjort sin make, överste Archibald Christie, sällskap ombord på Orientexpressen till och från Mellanöstern. Agatha Christie var därför insatt i även små detaljer, som hon flätade in i sin bästsäljare – från kupéernas speciella urhållare i väggen till det klickljud som uppstod, när dörren till kupéernas lilla toalettbås stängdes.
Romanen har blivit film flera gånger – senast år 2017 i en version regisserad av den brittiske skådespelaren Kenneth Branagh. I rollistan syns även Johnny Depp, Michelle Pfeiffer, Derek Jacobi och Judi Dench.
Repliken var det standardsvar personalen fått order om att ge, och samtliga anställda – från tågchefen till bärarna – var instruerade att infria alla kundens önskemål, även de mest bisarra.
Medan amerikaner och britter betraktades som de mest hänsynsfulla och minst krävande passagerarna, ansågs österrikiska aristokrater som svårast att tillfredsställa. Furst Ernst Rüdiger Starhemberg vägrade till exempel att äta tågrestaurangens måltider, eftersom han var övertygad om att väldigt specifika rätter stärkte hans libido.
Kocken fick därför värma särskilda anrättningar från ett av Wiens finaste hotell, som fursten insisterade på att sätta i sig, innan han anlände till bordellerna i Paris.
Även den habsburgska ärkehertiginnan Marie Valerie fick sina önskemål om specialkost uppfyllda. Kravet gällde dock inte henne själv utan hennes hundar, som tre gånger per dag skulle serveras wienerschnitzel av gödkalv stekt i smör från Normandie. Fyra gånger om året blev kocken tvungen att tillaga menyn, när hertiginnan reste till Paris för att få sina pudlar klippta av en expert.
Pudlarna försågs givetvis med alldeles egna kupébiljetter, som kostade nästan lika mycket som en normal biljett.
Spioner flockades i kupéerna
Den överdådiga lyxen lockade tusentals resenärer till Wagons-Lits tåg, och redan från 1906 – året efter Nagelmackers död – började bolaget utöka med nya rutter för att möta den enorma efterfrågan.
Olika expresser snirklade sig mellan många av Europas städer, och tåget blev en viktig tummelplats för underrättelseagenter.
Hemliga dokument kunde utbytas i salongen, och agenter och spioner slapp smyga över farliga gränsövergångar. I stället kunde de spela rollen som exempelvis harmlösa brittiska lorder eller nonchalanta franska lebemän.
Robert Baden-Powell, som senare grundade scoutrörelsen, var en flitig gäst på Orientexpressen.
”Lakanen, som byts varje dag på elegantare vis än i de rikaste hus, gav ifrån sig en diskret tvättdoft”. Edmond About, journalist, 1883
Den väderbitne britten utgav sig för att vara en entusiastisk naturälskare, när han utrustad med fjärilshåv klev av tåget här och där på Balkan och besökte diverse militära anläggningar längs kusten.
För den som undrade förklarade Baden-Powell att han ritade av sällsynta fjärilar, och han lämnades därefter i fred med sina skisser.
När britten avslutat sina studier steg han på tåget igen och åkte tillbaka till London med teckningarna. I själva verket var prickar, krusiduller och streck på fjärilsskisserna detaljerade beskrivningar av befästningar, och vid hemkomsten renskrevs illustrationerna så att de kunde analyseras.
Tack vare Baden-Powells observationer kunde allierade krigsfartyg efter första världskrigets utbrott identifiera och beskjuta mål i den kroatiska delen av Österrike-Ungern.
Orientexpressen fick epitetet ”Spionexpressen”, och de många agenterna snubblade nästan över varandra i tågets korridorer. Strax innan andra världskriget bröt ut slutade ett sådant möte med mord, när den brittiske agenten Michael Henry Mason observerades av två tyska agenter, medan han befann sig i restaurangvagnen på Simplon-Orientexpressen.
”Jag lät dem tro att jag var berusad, men jag hade hällt ut det mesta av vinet på golvet. Jag visste att de skulle vänta på mig i gången, och det gjorde de också”, mindes Mason många år senare. Som en dåtida James Bond bröt han nacken på båda motståndarna och kastade ut kropparna genom toalettfönstret.

Flygbranschen kväver 100 års resande i lyx
Under ett helt sekel är det endast två världskrig som får Orientexpressen att tillfälligt sluta rulla. I slutet av 1970-talet får tågbolaget emellertid kapitulera för billiga och snabba flygresor.
1882: testtåget
Tågbolaget Wagons-Lits provkör det första expresståget med restaurang- och sovvagnar på sträckan Paris–Wien. De 135 milen tillryggaläggs på 28 timmar.
1883: jungfrufärden
Den 4 oktober 1883 kör Orientexpressen sin jungfrutur. Före, under och efter resan är tidningarna fyllda med artiklar som höjer Europas nya supertåg till skyarna.
1920–30-talet: guldåren
Efter ett uppehåll under första världskriget inleds Orientexpressens glansår. Bolaget etablerar flera nya rutter och bygger moderna lyxvagnar. År 1930 är vagnparken modernare och ståtligare än någonsin.
1939–45: den långa pausen
Under andra världskriget tvingas Orientexpressen göra sitt längsta uppehåll.
Tyskarna använder en del vagnar som fältlasarett och lyxbordeller. Efter Frankrikes nederlag till Tyskland 1940 tvingas fransmännen underteckna kapitulationen i den vagn som tyskarna undertecknade vapenstilleståndet efter första världskriget i. Vagnen har varit utställd offentligt sedan 1919, men flyttas till Nazityskland, där den senare skrotas.
1977: slutstationen
Tågbolaget skickar den 20 maj 1977 den sista Orientexpressen från Paris till Istanbul, efter att flyget har konkurrerat ut tåget. Därefter har olika privata bolag erbjudit nostalgiresor med överlevande vagnar från 1920-talet, och i dag kan resande färdas med en särskild express mellan London och Venedig.
Mord hörde annars till ovanligheterna på Orientexpressen, trots att Agatha Christie och andra deckarförfattare flitigt utnyttjat lyxtåget som scen för spektakulära dåd. Det första verkliga mordet begicks så sent som 1935 – året efter att Christies Mordet på Orientexpressen gavs ut.
En ung man – den 23-årige studenten Karl Strasser – delade kupé med en rik rumänsk kvinna, som var på väg till Paris. Längs vägen stal Strasser hennes värdesaker och kastade ut henne genom kupéfönstret.
En österrikare fann liket längs rälsen, och när en polis senare såg den mördades karakteristiska silverrävspäls om halsen på en annan kvinna, kunde polisen spåra pälsen till den unge mannen. Karl Strasser dömdes till döden, men domen omvandlades senare till fängelse på livstid.
Under kalla kriget hände det också att tågets tjocka mattor färgades av blod. Morden fläckade dock inte Wagons-Lits grundmurade goda anseende. Det var en helt annan faktor – den tekniska utvecklingen inom transportsektorn – som med tiden tog livet av Orientexpressen.
Expressen nådde vägs ände
Från 1950-talet blev Wagons-Lits utmanat från luften. Flygbolagen växte sig stora och kunde med tiden erbjuda billiga nonstop-flygningar mellan Europas metropoler. Visserligen erbjöd flygplanen inga marmortoaletter, kupéer med egna handfat eller sjurätters menyer.
Det behövdes emellertid inte. Resenärerna kunde nämligen ta ett flyg efter lunch och komma fram lagom till middagen i Paris, Istanbul eller Wien.
Wagons-Lits kämpade hårt för sin överlevnad och öppnade ännu fler linjer, men tiden hade uppenbarligen sprungit ifrån tåget, som år 1977 var en skugga av sitt forna jag. Överdådet hade skurits ned, och expressens restid kunde inte konkurrera med andra transportformer.
Tågbolaget insåg att det var dags att lägga ned den legendariska rutten från Paris till Istanbul. Den 22 maj 1977 rullade tåget för sista gången in på perrongen i Turkiets största stad, där pressen väntade:
”Orientexpressen, en gång världens mest glamorösa tåg, anlände till Istanbuls Sirkecistation för sista gången i går – 5 timmar och 38 minuter försenat”, stod det i ett Reuterstelegram, som konstaterade att ”tiden med sammet, läderpaneler och cordon bleu-måltider” var förbi.
Wagons-Lits hann nästan fira 100-årsjubileum. Nittiofyra år efter att Nagelmackers första passagerare skålade i champagne på Gare de l’Est i Paris inför jungfrufärden plockades de höga glasen med Wagons-Lits-emblemet åter fram – men nu för att avsluta en era.
”En folkmassa bestående av flera hundra personer samlades på perrongen i Istanbul, medan passagerarna drack en sista champagneskål”, skrev Reuters.
Kändisar som åkt med Orientexpressen

Albert Einstein
Fysikern Albert Einstein turnerade runt i Europa för att hålla vetenskapliga föreläsningar och använde därför ofta Orientexpressen, tills han år 1933 emigrerade till USA.

Josephine Baker
När ett bombdåd 1931 dödade nio passagerare på Orientexpressen var dansaren och sångerskan Josephine Baker med ombord. Den amerikanskfranska artisten sjöng sina mest kända sånger för att lugna de övriga passagerarna.

Sigmund Freud
Psykoanalysens fader Sigmund Freud flydde 1938 från Wien med Orientexpressen för att undgå nazisternas förföljelse i Österrike. Den världsberömde läkaren kom tryggt fram till London, där han levde de sista åren av sitt liv.

Marlene Dietrich
Tyskamerikanska Marlene Dietrich var en av många underhållare som tog Orientexpressen på turnéer mellan Europas metropoler. Tågets bekvämligheter innebar att hon kunde komma fram utvilad, när hon skulle uppträda.