Pressen älskade Teslas nästan magiska experiment och spektakulära demonstrationer, men berömmelsen fick Tesla att tro att även hans vildaste drömmar gick att förverkliga. 

© Bridgeman Images

Teslas galna vision: Ville ge jorden gratis ström

Idén bakom Teslas trådlösa energisystem var att sända elektricitet trådlöst från kraftverken till konsumenterna. Hur Tesla hade tänkt utföra det i praktiken skrev han dock aldrig ner.

5 februari 2019 av Stine Overbye & Niels-Peter Granzow Busch

Teslas dröm var att utan att använda ledningar skicka högspänning genom atmosfären och jordklotet. 

Det enorma Wardenclyffetornet var det förs­ta av strax över trettio torn, som Tesla planerade att bygga runt om i världen och på så sätt ge jorden gratis ström. Hur det skulle gå till i praktiken skrev han inte ned, eller så visste han inte.

Vill du ha Teslas vision direkt in i ditt hem? Klicka här och gör din vardag lättare

En tänkbar möjlighet är att Tesla ville överföra strömmen genom både ­atmo­sfären och jorden för att skapa en strömkrets mellan sina torn. Han underskattade emellertid den strömförlust som båda metoderna medför.

Klicka dig genom Teslatornet, och fördjupa dig i tekniken bakom Teslas trådlösa vision

Teslas trådlösa vision lever vidare

Hade Tesla levt i dag skulle han kunna glädja sig åt att hans vision om trådlös ström har blivit verklighet: I dag är trådlös energiöverföring inte längre en dröm. 

Överföringen av energi sker med hjälp av två spolar, som fungerar som antenner. Avsändarantennen får ström från elnätet, och denna ström omvandlas till ett elektromagnetiskt fält. 

När mottagarantennen i till exempel en bärbar dator registrerar detta fält bildas det mellan de båda antennerna en tunnel av energi med en räckvidd av upp till flera meter, och resultatet är trådlös elektricitet. 

Teslas vision har alltså fått liv mer än hundra år senare, och det är nu möjligt att till exempel ladda datorer, el-tandborstar och smartmobiler trådlöst. 

Låt Tesla underlätta din vardag

Just nu kan du själv få in Teslas galna vision i ditt hem med en prenumeration på VÄRLDENS HISTORIA. Du får: 

  • En trådlös smartmobilladdare en teknisk lösning som underlättar din vardag.
  • ”Vetenskapsmän före sin tid” – ett digitalt specialnummer, som tar dig med på en vetenskaplig tidsresa. 
  • Tre nummer av VÄRLDENS HISTORIA – fyllda med djuplodande artiklar och unika illustrationer. 
  • VÄRLDENS HISTORIAs digitala arkiv – direkt online-tillgång till de senaste tolv numren av tidskriften. 

KLICKA HEM DIN PRENUMERATION NU

Läs mer

Margaret Cheney: Tesla: Man Out of Time, Simon & Schuster, 2001. W. Carlson: Tesla: Inventor of the Electrical Age, Princeton University Press, 2013.

Kanske är du intresserad av...