Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Granater och raketer ­regnade över Köpenhamn i tre dagar och nätter.

© Bridgeman Images & Historie/C.E. franklin
Teknik

Terrorraketer tvingade Danmark på knä

När Storbritannien anföll Danmark år 1807 skedde det med superraketten Congreve – utvecklad av William Congreve. Raketen hade ett enda taktiskt mål: Terrorisera civilbefolkningen, tills den kräver fred.

De första av Congreves raketer föll över Köpenhamn på kvällen den 16 augusti 1807. Vissa källor hävdar att åtskilliga tusen raketer avfyrades mot Köpenhamn, men enligt Congreve själv rörde det sig om 300.

Raketernas stridsspetsar var fyllda med en brännbar blandning, som sprutade ut gnistor. ­Enligt Congreve var raketerna det ­huvudsakliga skälet till att omkring en fjärdedel av staden brann ned.

Han noterade att när britterna dagen därpå, då inga raketer användes, avfyrade cirka tusen granater och brandprojektiler bröt inga större bränder ut:

”Men de båda andra nätterna, då raketer användes, brann staden okontrollerat”.

Angreppet gjorde danskarna rasande: ”Oh, England, drottning av nationer! Moder för så hedervärda söner! Är detta verkligen ditt verk?” löd ett flygblad.

Den brittiske kaptenen Thomas Browne bevittnade bombardemanget och beskrev raketernas effekt: ”Väsandet av Congreves raketer i luften var ett ljud man aldrig hört tidigare, och den fasa de utlöste i Köpenhamn förstärktes av det stora besvär man hade med att släcka det brännbara material som de bestod av”.

Materialet var möjligen en fosforblandning, som inte kan släckas med vatten. Det har dock aldrig bevisats.

Inom några timmar brann det på otaliga platser i den tättbefolkade staden.

En brittisk officer vid namn Chambers kalla­de scenariot ”den mest fantastiska, storartade och vackra syn jag någonsin har sett. Färgerna och farten, när raketerna susar genom luften är betydligt vansinnigare än jag kunde föreställa mig”.

För stadens skräckslagna invånare var raketernas färd över himlen emellertid inte något vackert, utan rena terrorn.

Raketernas eld gick knappt att släcka

William Congreve experimenterade med flera typer av brinnande mate­rial, som skulle spridas av raketen:

● De första brandraketerna var fyllda med en blandning av harts, svavel, salpeter och antimon, som ­ antändes och sprutade ut genom hål i stridsspetsen.

● Congreve experimenterade även med att fylla stridsspetsen med små, urgröpta träbitar, som innehöll en krutblandning och som spreds, medan raketen flög genom luften.

● Under bombardemanget av Köpenhamn kan stridsspetsen ha varit fylld med en fosforblandning, som inte gick att släcka med vatten.

Läs också:

Historiska storstadsguider

Guide: Kristian IV:s Köpenhamn

12 minuter
Amerikas historia

Skrupelfria bedragare lockade svenskar till USA

26 minuter
lydmyr luftfly
Maskiner

Bröts ljudvallen med jet eller raket?

2 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj