Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Britternas HMS Dreadnought var överlägset alla andra krigsfartyg. Stormakterna inledde genast en kapprustning för att kunna matcha slagskeppet.

Teknik - Sjöfart

Vilket slagskepp var det första?

När sjösattes historiens första slagskepp?

Britterna började kalla de största av sina bepansrade krigsfartyg för ”slagskepp” år 1892, men de moderna slagskeppen intog inte haven förr­än 1906. Då seglade det brittiska HMS Dreadnought ut på sin jungfruresa och markerade samtidigt en revolution för krigföring till sjöss.

I stället för den vanliga blandningen av kanoner av olika storlek hade skeppet endast två kanontorn med två lopp vardera. De kunde skjuta iväg 390 kg tunga projektiler så långt som 16,5 km.

Av erfarenhet visste man att skepp med likartade vapen ombord snabbare kunde skjuta in sig på sitt mål och att strider till sjöss avgjordes av de största kanonerna med längst räckvidd.

Med jättekanoner i en och samma storlek kunde HMS Dreadnought träffa fienden med välriktade salvor från stora avstånd.

Slagskib med damp

Dreadnought var också före sin tid med en annan detalj. Med en ångturbin var kolossen även världens snabbaste krigsfartyg och kunde forsa fram i 39 km/tim.

Inför det brittiska vidundret framstod resten av världens flottor snart som hopplöst föråldrade och stormakterna började tävla om att bygga flest slagskepp av samma typ som Dreadnought. Utvecklingen gick så snabbt att ­Dreadnought var omodernt redan när första världskriget bröt ut 1914.

Läs också:

Invincible nyhet vrak
Sjöfart

Det 262 år gamla vraket är en makalös tidskapsel

4 minuter
Sjöfart

Hur fick jagarna sitt namn?

1 minut
Zebraränder
Sjöfart

Varför var krigsfartygen randiga?

2 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj