Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Vansinnig lyx: Nu kan du besöka Titanic med ubåt

För ett biljettpris på strax under en miljon kronor kan du under 2018 komma ned på havsbottnen och se ett av historiens mest berömda skeppsvrak.

Wikimedia Commons

På resans fjärde dag inträffade olyckan. Titanic var på väg från Southampton i England till New York i USA, när det gick på ett isberg och sjönk.

Där – på havets botten – har fartyget legat sedan 1912, men nu blir det möjligt för ett väldigt speciellt turistsegment att komma ned och se fartyget.

Turen arrangeras av det engelska företaget Blue Marble Private, och en biljett kostar 86500 pund – motsvarande cirka 950000 kronor. Företaget skriver på sin webbplats att turistresorna kommer att inledas under 2018.

Dyk i miniubåtar

Den dyra sightseeingresan tar allt som allt åtta dagar, och dyket ned till vraket – resans höjdpunkt – kommer att ske i två miniubåtar.

Ubåtarna heter Cyclops 2 och ägs av det amerikanska företaget OceanGate.

Cyclops 2 har plats för fem personer åt gången.

© OceanGate

Hittades 1985

Turisterna kommer att tas ned till fyra kilometers djup, där vraket av Titanic ligger. Totalt tar färden i ubåten fem timmar.

Fartyget sjönk 1912 men det hittades först 1985. Då upptäckte man att fartygets för- och aktersektion, som bröts loss från varandra under förlisningen, ligger cirka 600 meter från varandra.

Första turisten har bokat

De förmögna och orädda turisterna kommer att flygas från Newfoundland i helikopter till expeditionens yacht, som ligger på platsen för Titanics förlisning. Från yachten stiger turisterna ombord i ubåtarna.

© OceanGate

Det finns endast plats för nio turister på en expedition, och Daily Mail skriver att 49-åriga Renata Rojas från New York redan har betalat handpenning för den första resan.

Läs också:

Sjöfart

Filmregissör vill säkra skatter från Titanic för miljarder

2 minuter
Sjöfart

Ubåt: introduktion till ubåtens historia

6 minuter
Sjöfart

Bakom Titanic: Så byggdes lyxfartyget

10 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj