Wikimedia Commons

Vansinnig lyx: Nu kan du besöka Titanic med ubåt

För ett biljettpris på strax under en miljon kronor kan du under 2018 komma ned på havsbottnen och se ett av historiens mest berömda skeppsvrak.

På resans fjärde dag inträffade olyckan. Titanic var på väg från Southampton i England till New York i USA, när det gick på ett isberg och sjönk.

Där – på havets botten – har fartyget legat sedan 1912, men nu blir det möjligt för ett väldigt speciellt turistsegment att komma ned och se fartyget.

Turen arrangeras av det engelska företaget Blue Marble Private, och en biljett kostar 86500 pund – motsvarande cirka 950000 kronor. Företaget skriver på sin webbplats att turistresorna kommer att inledas under 2018.

Dyk i miniubåtar

Den dyra sightseeingresan tar allt som allt åtta dagar, och dyket ned till vraket – resans höjdpunkt – kommer att ske i två miniubåtar.

Ubåtarna heter Cyclops 2 och ägs av det amerikanska företaget OceanGate.

Cyclops 2 har plats för fem personer åt gången.

© OceanGate

Hittades 1985

Turisterna kommer att tas ned till fyra kilometers djup, där vraket av Titanic ligger. Totalt tar färden i ubåten fem timmar.

Fartyget sjönk 1912 men det hittades först 1985. Då upptäckte man att fartygets för- och aktersektion, som bröts loss från varandra under förlisningen, ligger cirka 600 meter från varandra.

Första turisten har bokat

De förmögna och orädda turisterna kommer att flygas från Newfoundland i helikopter till expeditionens yacht, som ligger på platsen för Titanics förlisning. Från yachten stiger turisterna ombord i ubåtarna.

© OceanGate

Det finns endast plats för nio turister på en expedition, och Daily Mail skriver att 49-åriga Renata Rojas från New York redan har betalat handpenning för den första resan.