Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

USA:s spökflotta vägrar ge upp

I snart ett sekel har 120 fraktfartyg legat övergivna i floden Potomac i USA. Flera försök att skrota fartygen har misslyckats i denna långdragna historia.

Dennis Brack/Imageselect & Interim Archives/Getty Images

I en liten vik i Potomac­floden i USA ligger resterna av historiens mest seglivade flotta. Cirka 120 lastfartyg har slumrat där i drygt hundra år.

Den så kallade spökflottan byggdes, när USA gick in i första världskriget. President Wilson beordrade då att en enorm nödflotta skulle byggas.

Fartygen var föråldrade redan innan de var klara

För att spara tid skulle cirka tusen av skeppen byggas av trä. Omkring trehundra hann bli färdiga, men kriget tog slut, innan de sattes in.

Efter kriget behövde ingen de hopplöst föråldrade skeppen, så 1922 såldes 233 av dem som skrot. Planen var att utvinna metallen och därefter bränna skeppen, men skrotfirman gick i konkurs 1929.

Under andra världskriget fick en ny firma i uppgift att ta hand om skeppens metall, men lyckades inte. Den motsträviga flottan ligger därför kvar i Potomacfloden.

Läs också:

Sjöfart

Titanicofficer var i det närmaste odödlig

2 minuter
Sjöfart

Så hamnade Svalbard i centrum för en internationell konflikt

10 minuter
Sjöfart

Karlskrona skulle stoppa dansken

14 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj