OceanGate/Shutterstock

Titanic-turister i miniubåt försvunna

Sedan 2018 har turister betalat dyrt för att komma tätt inpå en av historiens tragedier. Just nu kämpar den nordamerikanska kustbevakningen för att rädda fem av dem ur havsdjupet.

Söndagen den 18 juni 2023 försvann undervattensfarkosten Titan utanför Newfoundlands kust. Med fem passagerare var miniubåten på väg till vraket av Titanic – en resa arrangerad av företaget OceanGate, som erbjuder extremturism.

Redan samma kväll inledde de amerikanska och kanadensiska kustbevakningarna en omfattande räddningsinsats. Ubåten tros ha tillräckligt med luft för omkring fyra dagar.

Vraket ligger på 3 800 meters djup.

Vraket har blivit en turistdestination

Titanic har legat på havets botten sedan 1912, då passagerarfartyget på väg från Southampton i England till New York i USA gick på ett isberg och sjönk.

Mer än 1 500 människor miste livet i samband med förlisningen. Sedan 2018 har ett företag erbjudit resor i en miniubåt ner till vraket.

Ubåten heter Titan och ägs av det amerikanska bolaget OceanGate Expeditions, vars vd är en av de fem som försvunnit i djupet.

Titan har en kapacitet av fem passagerare, kan dyka till 4 000 meters djup och stå emot ett tryck motsvarande 6 800 ton.

© OceanGate

Ombord på miniubåten är utöver chefen för OceanGate den 58-årige brittiske miljardären Hamish Harding, den pakistanske affärsmannen Shahzada Dawood och hans son Sulaiman Dawood samt den franske djuphavsdykaren Paul Henry Nargeolet.

Dyket till vraket av Titanic var kulmen på en åtta dagar lång resa, som kostade 250 000 dollar eller 2,7 miljoner kronor per deltagare.

Färden med ubåten var planerad att ta fem timmar.

Hittades först 1985

Trots att Titanic sjönk 1912 dröjde det ända till 1985, innan det hittades.

Då upptäckte man att fartygets för och akter, eftersom skrovet bröts i två delar i samband med att fartyget sjönk, ligger 600 meter ifrån varandra.

Sedan vraket upptäcktes har fartyget spelat huvudrollen i Hollywood-storfilmen Titanic från 1997, och nu – på tragiskt vis – figurerar i ett turistäventyr som gått fruktansvärt snett.