Titanic sjönk efter en brand ombord

En brand utbröt på Titanic före avfärden mot England och försvagade skrovet på det legendariska fartyget. Därför blev kollisionen med ett isberg så ödesdiger, avslöjar nya bilder funna på en auktion.

Francis Godolphin Osbourne Stuart

Alla känner till historien om Titanic, som 1912 förliste under sin jungfruresa. Enligt journalisten och Titanic-experten Senan Malony ska emellertid kollisionen med ett isberg inte längre anges som huvudorsaken.

Hans forskning visar att en brand hade försvagat Titanics skrov så mycket att fartygets sida enkelt slets upp vid kollisionen med isberget.
Foton avslöjade brandskador

Hypotesen bygger han på nyfunna fotografier av det eldhärjade Titanic. Bilderna togs av en ingenjör som var med och byggde fartyget. Hans foton såldes 2016 på en auktion, då Malony för första gången såg skadornas omfattning.

Branden uppstod redan medan Titanic byggdes på ett varv i Belfast i Nordirland. Fartygets bränsle var kol och i ett av de enorma kolförråden utbröt en brand, som pyrde i tre veckor.

Skrovet var rödglödgande

Under sjöförhöret två veckor efter Titanics förlisning berättade en av fartygets brandmän att han hade bekämpat branden i fyra dagar, och att skrovet var rödglödgande och hade slagit sig, när elden dog ut.

Skadorna målades hastigt över för att inte försena Titanics jungfruresa. När fartyget tog ombord passagerare i Southampton i England lade fartyget för ovanlighetens skull till med babordssidan vänd mot kajen, så att ingen skulle upptäcka skadorna på styrbordssidans främre tredjedel. Fem dagar senare träffade ett isberg Titanic på precis det stället.

Det eldhärjade och hastigt övermålade området visades i dokumentärfilmen ”Titanic – The New Evidence”.

Läs också:

Sjöfart

Filmregissör vill säkra skatter från Titanic för miljarder

2 minuter
Arkeologi

Metalldetektor-feber: Amatörer jagar Englands skatter

18 minuter
Sjöfart

Vansinnig lyx: Nu kan du besöka Titanic med ubåt

3 minuter
Mest populära

Logga in

Fel: Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
VisaDölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!