Svartskäggs skepp var Karibiens skräck

Med sitt flaggskepp Queen Anne’s Revenge spred den beryktade piratkungen Svartskägg skräck i 1700-talets karibiska farvatten. Åsynen av det stora sjörövarskeppets många kanoner och Svartskäggs svarta flagga räckte för att de flesta handelsfartyg skulle ge upp utan strid – så att besättningen skonades.

Fartygets ökände kapten: Edward ”Svartskägg” Teach

Britten Edward Teach – känd som Svartskägg – är en av historiens mest kända pirater. Karriären tog fart, när han 1716 anslöt sig till en grupp karibiska pirater.

De kapade flera fartyg, bland annat ett franskt handelsfartyg, som Svartskägg tog över. Han döpte om det till Queen Anne’s Revenge, bestyckade det med 40 kanoner och härjade i Karibien och längs USA:s östkust.

Svartskägg ansågs vara väldigt brutal, och offren gav ofta upp så fort de såg hans flagga. Sjörövarkaptenen dog 1718 i en duell med en brittisk officer, som skickats ut för att jaga honom.

Klicka på ikonerna och få en rundtur på Svartskäggs skepp.

40 kanoner sköt fienden i sank

Svartskäggs flaggskepp var utrustat med 40 kanoner. Att avfyra kanonerna var ett slitsamt arbete, som krävde många män och ett bra samarbete.

Vraket hittas!

Experter förkunnade 2011 att ett vrak hittat utanför North Carolina i USA är res­ter­na av Queen Anne’s Revenge. Det låg cirka 1,6 km från kusten på 8,5 meters djup. Dykare har hittills identifierat 31 kanoner och bärgat bland annat ett stort antal mynt, svärd och keramik.

© AP/Polfoto

Läs också:

Sjöfart

Därför blev ubåtar atomdrivna

2 minuter
Kriminella

Svartskägg: Läs hela historien om den ökände piraten

13 minuter
Sjöfart

Vad var en ostindiefarare?

2 minuter
Mest populära

Logga in

Fel: Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
VisaDölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!