Så hittar du båtsmännen
Båtsmännen var ryggraden i den svenska flottan från slutet av 1600-talet till mitten av 1800-talet. Det finns många vägar att hitta mer i arkiven om båtsmännen i släkten. Lars Ericson Wolke guidar oss!

Båtsmän ombord på korvetten Saga.
Till vardags torpare, men i händelse av krig redo att bemanna örlogsfartyg och ge sig ut i strid. Så såg livet ut för flertalet av de tusentals båtsmän som länge utgjorde basen i den svenska flottan.
Rotesystemet infördes på 1680-talet och innebar att ett handfull gårdar, en rote, skulle bekosta en båtsman (eller soldat). I mitten av 1800-talet, när ångfartygen kom och ställde högre krav på besättningen, blev rotesystemet förlegat och att mindre i bruk för att avvecklas helt 1887.
Leta reda på båtsmanskompaniet
Om man vill forska på en båtsman är det bästa att börja med Claes Grills klassiska verk Statistiskt sammandrag av svenska indelningsverket från 1855 (nyutgiven av Släktforskarförbundet) och leta reda vilket båtsmanskompani som rekryterade sina båtsmän från den aktuella socknen där man har sin anfader.
SLÄKTFORSKA PÅ BOUPPTECKNINGAR
Efter det är det dags att börja leta efter båtsmannen bland arkivhandlingarna. När inget annat sägs förvaras de arkivserier som nämns i det följande i Krigsarkivet, Stockholm.
Har någon forskat tidigare?
Som vid all släktforskning gäller det naturligtvis att försöka få svar på frågan om någon annan har forskat på ”min” båtsman tidigare. Man ska alltid söka båtsmannen i Centrala soldatregistret och Skånes knektregister som också omfattar Halland.
Många hembygds- och släktforskarföreningar har också gjort omfattande inventeringar av båtsmän. Ett gott exempel är den cd över båtsmännen i Hallands båda kompanier som har getts ut av Hallands släktforskarförening.
På Stockholms stadsarkiv respektive landsarkivet i Lund förvaras arkiven efter Skeppsholmens församling och Amiralitetsförsamlingen i Karlskrona. I dessa var befäl, matroser och deras familjer kyrkobokförda oavsett var i respektive stad de bodde, och här hittar vi de sedvanliga serierna av kyrkböcker.