Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Gerardus Mercator framför en Mercator-karta.

© Erik Lindholm
Teknik - Sjöfart

När började man segla efter sjökort?

Länge var kartor oanvändbara för sjöfarare. De visade snarare en religiös världsbild än hur världen faktiskt såg ut; först på 1200-talet hände något.

Kartor från antiken och medeltiden innehöll ofta stora fel. Ett av skälen var att det saknades exakta mätmetoder, ett annat att kartorna ofta visade upp en religiös världsbild snarare än faktiska förhållanden.

Under senare delen av medeltiden, på 1200-talet, började en ny typ av kartor, så kallade portolaner, tillverkas för navigation i Medelhavet. Där markerades hamnar, segelrutter och kompassriktningar mellan olika resmål. För seglatser på de stora världshaven var portolankartorna däremot inte användbara eftersom de inte tog hänsyn till jordklotets rundning.

År 1569 presenterade istället den nederländske kartritaren Gerardus Mercator en ny världskarta anpassad för navigation, där kurslinjer och vinklar presenterades korrekt. Mercators kartprojektion slog igenom på 1700-talet och används fortfarande till sjökort. Men eftersom den avbildar landområden nära polerna som oproportionerligt stora är den däremot mindre lämplig för exempelvis världskartor.

Portolankarta från 1400-talet som visar hamnar och segelrutter. De första portolanerna ritades på 1200-talet.

© Yale University

Läs också:

Sjöfart

Vilka angrep den engelska armadan?

1 minut
Sjöfart

Vad var en ostindiefarare?

2 minuter
Sjöfart

Vad är en jagare?

1 minut

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj