Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Hur fick sjörövarflaggan sitt namn?

Det finns flera teorier om hur ”Jolly Roger” fick sitt namn.

Shutterstock

Ingen vet exakt varför sjörövarnas svarta flagga fick namnet ”Jolly Roger” (­muntre Roger).

En sannolik förklaring är att ­djävulen på 1600-talet hade öknamnet ”Old Roger”, och att sjörövare inte hade något emot att vara kända som djävulens ­hantlangare. Tillnamnet ”Jolly” kan ha ­tillkommit för att flaggorna ofta pryddes av leende kranier.

Under andra världskriget använde bland annat brittiska ubåtar ”Jolly Roger”.

© IWM/Getty Images

En annan möjlig förklaring är att sjö­rövarflaggor på 1500-talet kan ha varit röda och därför på franska – ironiskt – kallades för jolie rouge (fin röd). Det ­förvanskade engelska pirater till ”Jolly Roger”.

Teorin är dock omdis­kuterad, eftersom den röda flaggan i regel hissades för att signalera ”ingen nåd”, om ett fartyg bjöd hårt motstånd.

Pirater flaggade inte hela tiden med ”Jolly Roger”. Vanligtvis vajade en falsk flagga, som varierade beroende på i vilka farvatten piraterna seglade. På så sätt undvek de piratjägare.

Först när piratskeppet hade ett offer inom räckhåll hissades ”Jolly Roger”. Alla kaptener hade en personlig flagga, och om kap­tenen var känd räckte det ofta för att motstånda­ren skulle ge upp utan strid.

Läs också:

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj