Jan Magne Gjerde

Hällristning visar Nordeuropas äldsta båt

Glöm allt om urholkade trädstammar. Européernas första båtar var mycket mer avancerade än vi har trott, visar norsk hällristning.

Norska experter har på nytt undersökt en hällristning, som för fyra år sedan upptäcktes i Valle, nära Narvik i Nordnorge. Strecken på fjällsidan föreställer en båt, och de nya analyserna visar att hällristningen är äldre än man trott – närmare bestämt 10 000 till 11 000 år.

Den nya dateringen gör hällristningen till Nordeuropas äldsta avbildning av en båt. Samtidigt avslöjar hällristningen i Valle vilken typ av båt de tidigaste skandinaverna använde.

Tidigare ansåg experter att urholkade trädstammar användes under koloniseringen av Norden, men enligt arkeologen Jan Magne Gjerde från Norsk Institut for Kulturmindeforskning använde skandinaverna i stället båtar av sälskinn spänt över en smal stomme av trä.

”En sådan farkost vore idealisk för att kolonisera kusten i norra Norge under första hälften av den äldre stenåldern”, förklarar Gjerde.

Båten har nästan eroderat bort, så arkeologen Jan Magne Gjerde har tecknat upp konturen på ett av sina foton.

© Jan Magne Gjerde

Avbildad båt används än i dag

Den båttyp som avbildas i hällristningen påminner enligt Gjerde om en så kallad umiak.

”Umiakbåten, som inuiterna i sydvästra Alaska använder, är så allsidig att 1800-talets valfångare föredrog den framför sina New Bedford-valfångarbåtar”, säger Gjerde.

Båten på den norska hällristningen påminner mycket om inuiternas så kallade umiak – en lätt farkost, som syns i aktion här.

Enligt Gjerde är båten i Valle sannolikt avbildad i skala 1:1, vilket innebär att stenålderns farkoster var cirka fyra meter långa.