Filmskapare vill säkra skatter för miljarder från Titanic

Bolaget bakom Titanic har gått i konkurs och mer än 5500 föremål från fartyget har bjudits ut till försäljning. Hollywood-regissören James Cameron har tänkt bjuda en svindlade summa för dem.

År 1997 regisserade James Cameron filmen Titanic – men han har inte lagt fartyget bakom sig.

© Creative Commons

Nu ska resterna från Titanic tillbaka till Storbritannien. I varje fall om det är upp till filmregissören James Cameron, som står bakom den Oscar-vinnande filmen om det berömda fartyget.

Totalt har mer än 5500 föremål bärgats från vraket, som ligger på nästan fyra kilometers djup cirka 650 kilometer utanför New Foundlands kust.

Hela samlingen är nu till salu, eftersom bolaget RMS Titanic, som hittills haft rättigheterna till alla föremålen, har gått i konkurs. Bolaget har förvarat föremålen dolda för allmänheten i en lagerbyggnad i USA.

Bud på nästan 1,8 miljarder kronor

Filmregissören är klar med ett bud på 165 miljoner pund – vilket motsvarar svindlande 1,8 miljarder kronor

Ett så stort belopp kommer nog att krävas, eftersom samlingen för det första kommer att säljas endast till en enda köpare, så att den förblir intakt. För den andra har den tidigare värderats till cirka 1,7 miljarder kronor ( 214 miljoner dollar).

Många av föremålen från fartyget är vardagsföremål från passagerarna och interiördetaljer från fartyget – däribland:

  • Flera hundra smycken.
  • Ett plommonstop.
  • En bronsängel från fartygets stora trappa.
  • En läderväska.
  • En kikare.

Hem till Irland igen

James Cameron har gått ihop med Robert Ballard, som lokaliserade vraket 1985, National Maritime Museum i Greenwich och det brittiska Royal Geographical Society för att lägga ett bud på samlingen.

Syftet med att köpa Titanic-samlingen är att återbörda föremålen till Belfast i Nordirland, där Titanic byggdes. Där vill Cameron ställa ut hela samlingen.