Handout/EPA/Ritzau
Antikythera nyhedsbillede

Dykningar vid berömt grekiskt vrak väcker kritik

Det grekiska kulturministeriet har hamnat i blåsväder sedan en grekisk rikeman indirekt tagit över ett stort projekt som ska lösa gåtan om Greklands mest berömda antika skeppsvrak.

En nyligen genomförd bärgningsinsats vid ett av antikens mest kända vrak har väckt skarp kritik i grekiska medier. Kritiken utlöstes av ett pressmeddelande från det grekiska sport- och kulturministeriet i oktober 2019.

Man informerade om att en grupp marinarkeologer hade lyckats bärga ett antal krukor från Antikytheravraket, som omkring år 80 före Kristus sjönk utanför ön Antikythera med en rik last av bland annat statyer.

Pressmeddelandet skapade rubriker världen över. Grekiska journalister påpekar emellertid att det inte är något som helst anmärkningsvärt med fyndet; krukor finns vid alla vrak från antiken.

Rikeman tog över projektet

I stället fokuserar de på att den framgångsrike amerikanske arkeologen Brendan Foley, som utforskade Antikytheravraket tillsammans med grekiska arkeologer under åren 2014–17, ställdes utanför projektet år 2017.

Avskedandet lär bero på att den inflytelserike grekiske skeppsredaren Laskaridis krävde att alla utlänningar skulle lämna projektet och ersättas av en helt och hållet grekisk grupp. Trots att Laskaridis är en privatperson rättade sig det grekiska kulturministeriet efter hans begäran.

Läs mer om Antikytheraskeppet och dess gåtfulla last här:

Tilläts ställa ut fynd privat

Kritikerna förvånas över hur det kommer sig att en rikeman kan få bestämma över utforskningen av Greklands mest berömda vrak, som ju tillhör hela den grekiska nationen.

Dessutom har det kommit fram att Laskaridis redan innan forskargruppen byttes ut vid flera tillfällen fick särskilt tillstånd av det grekiska kulturministeriet att ställa ut de nya, spektakulära fynden från vraket på skeppsredarens fonds huvudkontor, trots att det är en privat institution, inte något offentligt museum.

Antikytheravraket är ett av de mest omdiskuterade skeppsvraken från antiken, eftersom det var lastat med stora mängder av bland annat skulpturer samt det som har kallats världens första dator, Antikytheramekanismen.