Carl Pettersson – förebild till Pippis pappa
Astrid Lindgrens jovialiske söderhavskung Efraim Långstrump har en verklig förebild. Och den sanna historien om sjömannen Carl Petterssons är lika fantastisk som Efraims påhittade!

Carl Pettersson och hans första fru, Sindy, med sex av sina barn utanför hemmet på ön Simberi. Alla är klädda i Österåkerdräkter.
Författaren Astrid Lindgren hämtade mycket av sin inspiration till personer och händelser i sina böcker från verkligheten – det kunde vara egna erfarenheter eller sådant hon läst om.
På 1920- och 30-talen skrev svenska tidningar mycket om sjömannen Carl Emil Pettersson. Han väckte sensation då han blivit kung på Simberi, en mindre ö i Bismarckarkipelagen i västra Stilla havet som i dag tillhör landet Papua Nya Guinea.
Det är inte svårt att tänka sig att Astrid Lindgren var en av dem som läste om den svenske ”kungen i Söderhavet”. Han förmodas vara förebilden till Pippis pappa Efraim i boken Pippi Långstrump i Söderhavet som gavs ut 1948.
Carl gick till sjöss
Carl Emil Petterssonföddes 1875 i Skogstorp, Sollentuna församling, i en barnrik familj. Han levde ett torftigt liv och drömde om en bättre framtid.
Äventyrslysten var han också, och 1892, då han var 17 år, gick han till sjöss och började färdas runt världen på olika fartyg. Efter några år, 1898, valde han att stanna kvar i Söderhavet, närmare bestämt på Tyska Nya Guinea.
Han arbetade för det tyska handelsföretaget Nya Guineakompaniet som ägde och förvaltade stora områden på Nya Guinea och omgivande ögrupper. Petterssons jobb var att åka mellan de många öarna med fraktfartyg och hämta upp odlingsprodukter som tobak, bomull och framför allt kopra (den torkade frövitan hos kokosnöten).
Skeppsbrott i Bismarckarkipelagen
Under en resajuldagen 1904 förliste hans fartyg vid Tabar Island i Bismarckarkipelagen. Carl lyckades rädda sig i land på ön och bosatte sig på den intilliggande ön Simberi. Där byggde han upp en egen kokosnötplantage och började sälja kopra till tyskarna.
Carl Petterson hade goda relationer till den tyska och engelska överhögheten i området. Eftersom han talade tyska och var från Sverige betraktades han som ”hederstysk” under den tyska kolonialtiden och hade inget problem med arbete eller ägande av mark.