Dickinson College

Ångfartyg satte flera historiska rekord

S/S Kroonland var det största ­ångfartyget i USA och det första som sände en trådlös signal.

När S/S Kroonland sjösattes 1902 var fartyget det största ångfartyget i USA:s historia. Det 170 meter långa passagerarfartyget seglade i tolv år från New York City till Antwerpen i Belgien, och under resans gång satte fartyget åtskilliga historiska rekord.

Under en storm i december 1903 fick ångaren problem, när rodret slogs sönder. Medan fartyget navigerade med enbart maskinkraft, skickade telegrafisten historiens första trådlösa signal över fartygsradion.

Man med­delade att man ville söka hamn i ­Irland för att få fartyget reparerat.

Som ett av fyra fartyg från rede­riet Red Star Line var Kroonland försett med en radio­apparat, som precis hade uppfunnits av fysikern Guglielmo Marconi.

Julafton 1906 var Kroonland ett av flera fartyg som mottog ­världens första radiosändning, då en man talade, och en kvinna sjöng ett stycke av Händel. Sändningen gjordes av elektronikprofessorn Reginald ­Fessenden från Kanada.

I oktober 1913 stod radion på Kroonland ännu en gång i centrum, då telegrafisten uppfattade en nödsignal från fartyget Volturno, som drabbats av eldsvåda. Kroonland och tio andra fartyg kom till ­undsättning och kunde rädda 520 av de cirka 650 passagerarna och ­besättningsmedlemmarna.

Senare blev Kroonland transportfartyg i den amerikanska flottan.

Som lastfartyg bestyckades Kroonland med fyra 102 mm-kanoner.

© U.S. Navy - U.S. Naval Historical Center Photo #: NH 41701