Royal Collection Trust/RCIN 2800269/L'Illustration

Sydafrikan hittar världens största diamant

Endast två efter att han köpt marken stod diamantmagnaten Thomas Cullinan med världshistoriens största diamant i handen. Nu skulle den bara säkert till London.

Boerkriget ledde till diamantfynd

Thomas Cullinan hade arbetat sig upp från murare till lokal byggpamp i den sydafrikanska provinsen Transvaal, och på 1890-talet såg han en ny möjlighet till affärer. Han hade hittat en liten diamant på en åker och ansåg sig kunna räkna ut att regnet hade spolat diamanten med sig från en närliggande kulle.

Ägaren av kullen, Willem Prinsloo, ville dock inte sälja. Han hade just köpt farmen för 570 pund och var säker på att det fanns guld i marken.

Sir Thomas Cullinan adlades 1910.

© Wikimedia

Boerkriget 1898–1902 förändrade dock situationen. Willem Prinsloo dog 1898 och kom aldrig att gräva efter guld. Kriget hade dessutom fört hans dotter och arvinge, Maria Prinsloo, till konkursens rand. Hon tog därför gärna emot de 52 000 pund som Cullinan erbjöd henne, och 1903 började The Premier Diamond Mining Company arbeta på platsen.

Redan året därpå hade bolaget mer än 2 000 anställda, och den 25 januari 1905 hittade en av dem en diamantkristall på hela 3 106 karat.

Avledningsmanöver skulle skydda försändelse

Cullinandiamanten skulle till London. Det berättas att Cullinan lät tillverka en kopia i glas. Den skickade han med ett chartrat ångfartyg som avledningsmanöver, medan den riktiga stenen skickades i ett vanligt postpaket – dock som rekommenderad försändelse.

Diamanten sändes vidare till en av de främsta experterna, Asscher i Amsterdam, som efter att ha studerat den i ett halvår, delade den. Den blev till Afrikas stora stjärna, som med sina 530,2 karat var världens största, slipade diamant, samt tio andra som alla ingår i de brittiska kronjuvelerna. Resterna blev till 93 mindre briljanter.

Från sten till kronjuvel

© Royal Collection Trust/RCIN 2800269

Diamanten kommer till London

Den 621 gram tunga diamanten presenterades först för kung Edvard VII, innan den skickades vidare till Amsterdam.

© Royal Collection Trust/RCIN 2800275

Asscher klyver diamanten

I Amsterdam studerar diamantexperten Joseph Asscher diamanten länge, innan han klyver den med en särskild kniv. Han valde den metoden för att en såg skulle kunna böjas under delningen och ge ojämna linjer.

© Royal Collection Trust/RCIN 2800271

En diamant blir nio

Asschers första klyvning delar diamanten i två delar. Dessa klyvs igen, tills diamanten blir till nio numrerade stenar.

© Royal Collection Trust/RCIN 2800279

Diamanterna slipas

Efter klyvningen inleds slipnings- och poleringsarbetet. Det skulle ta tre personer nästan åtta månader med 14 timmar långa arbetsdagar att färdigställa briljanterna.

© L'Illustration

Diamanterna bärs

På detta porträtt från 1914 bär drottning Mary de största Cullinanstenarna i en brosch på bröstet.