Kopia av den berömda Orlov-diamanten från "Reich der Kristalle"-museum i München.

Teknik - Råvaror

Orlov-diamanten

Den ryske greven Orlovs diamant vann inte tsarinans hjärta.

Stal bara det ena ögat

Flera berömda diamanters historia förlorar sig i myter. Det berättas sålunda att Orlov-diamanten (189,62 karat) en gång var det ena ögat på en religiös staty i det indiska templet Srirangam.

Platsen omgavs av skyddande murar, och kristna vägrades tillträde. En desertör från den franska armén konverterade emellertid till hinduismen och fick därför lov att besöka templet. En natt grep han tillfället att pilla ut statyns ena öga och flydde sedan med diamanten.

Köpt av rysk greve

Det finns historisk dokumentation av hur diamanten kom till Europa. Efter flera ägarbyten köpte den ryske greven Grigory Grigorievich Orlov den stora ädelstenen. Han skänkte den till prinsessan Sophie Augusta Fredericka av Anhalt-Zerbst, som han avgudade.

Orlovs känslor var dock icke besvarade, och 1745 gifte hon sig och blev kejsarinnan Katarina den stora av Ryssland.

Diamanten behöll hon. Hon lät sätta in den i det ryska imperiets spira, men hon gav den försmådde greven en viss upprättelse genom att uppkalla diamanten efter honom och förära honom ett mindre palats i Sankt Petersburg.

Vad som blivit av statyns andra öga vet man inte med säkerhet, men forskarna anser att Koh i Noor en gång kan ha haft den funktionen.

Läs också:

Råvaror

Koh i Noor-diamanten

2 minuter
Historiska storstadsguider

Guide: Tsarernas Sankt Petersburg

3 minuter
Råvaror

Shah-diamanten

2 minuter

Logga in

Fel: Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
VisaDölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!