Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Koh i Noor-diamanten

Världens mest berömda diamant skänktes till den engelska drottning Victoria.

Imperiets juvel

När maharajan Ranjit Singh låg för döden i Punjab 1839, bestämde han att den största av hans diamanter, den berömda Koh i Noor, skulle tillfalla ett tempel. Så blev det emellertid aldrig.

Engelsmännen höll på att ta över landet, och när Punjab 1849 formellt inlemmades i det brittiska imperiet, beslutades det att drottning Victoria skulle få diamanten.

Det gick dock inte att förära henne Koh i Noor som gåva, för gåvor ges mellan likställda. Därför arrangerades det så att den endast 13-årige maharajan Duleep Singh skulle resa till London och överräcka den till henne som ett tecken på hans erkännande av den brittiska överhögheten.

Fartyget red ut flera kraftiga stormar under den långa sjöresan, och det utbröt kolera i besättningen, men man nådde fram och drottningen fick sin diamant.

Duleep Singh levde fram till sin död 1893 i engelsk exil och återsåg Indien endast under två korta besök under stort säkerhetsuppbåd. Och Koh i Noor befinner sig fortfarande i England.

Den sitter i den krona som drottning Elisabeth – The Queen Mother – bar vid speciella tillfällen fram till sin död 2002.

Läs också:

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj