Koh i Noor-diamanten

Världens mest berömda diamant skänktes till den engelska drottning Victoria.

Imperiets juvel

När maharajan Ranjit Singh låg för döden i Punjab 1839, bestämde han att den största av hans diamanter, den berömda Koh i Noor, skulle tillfalla ett tempel. Så blev det emellertid aldrig.

Engelsmännen höll på att ta över landet, och när Punjab 1849 formellt inlemmades i det brittiska imperiet, beslutades det att drottning Victoria skulle få diamanten.

Det gick dock inte att förära henne Koh i Noor som gåva, för gåvor ges mellan likställda. Därför arrangerades det så att den endast 13-årige maharajan Duleep Singh skulle resa till London och överräcka den till henne som ett tecken på hans erkännande av den brittiska överhögheten.

Fartyget red ut flera kraftiga stormar under den långa sjöresan, och det utbröt kolera i besättningen, men man nådde fram och drottningen fick sin diamant.

Duleep Singh levde fram till sin död 1893 i engelsk exil och återsåg Indien endast under två korta besök under stort säkerhetsuppbåd. Och Koh i Noor befinner sig fortfarande i England.

Den sitter i den krona som drottning Elisabeth – The Queen Mother – bar vid speciella tillfällen fram till sin död 2002.