Eagle-diamanten

Stor amerikansk diamant gick för 1 dollar.

Eagle-diamanten

Hårda tider i Eagle

Charles Wood och hans hustru Clarissa hade arrenderat en liten bit land strax utanför den lilla staden Eagle i södra Wisconsin, USA. En dag år 1876 höll han på att gräva en ny brunn, och han stötte då på en sten, som lyste på ett märkligt sätt, ”med en färg som solens”. Han trodde det kunde vara en topas, och tog ingen särskild notis om den.

Tiderna var emellertid hårda i Wisconsin, så några år senare sålde Clarissa den underliga stenen till juveleraren Samuel B Boynton i den närmaste storstaden, Milwaukee. Hon tyckte att priset 1 dollar var lite väl lågt, men efter ett par dagars betänketid slog hon till. Boynton fick bekräftat att stenen var en diamant på 16,25 karat och sålde den för 700 dollar. Clarissa stämde honom, men rätten ansåg att hon borde ha förstått att stenen kunde vara mer värd.

Eagle, som diamanten kom att kallas, slutade på det amerikanska naturhistoriska museet. Den stals dock 1964 och finns sannolikt inte längre.

På den plats där Charles Wood grävde sin brunn har emellertid borgarna i Eagle rest ett vattentorn – med en stor, gul smiley på toppen.