Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Glaskopia av Dresden-diamanten.

Teknik - Råvaror

Den gröna Dresden

Dresdens gröna diamant överlevde andra världskrigets bombardemang.

Evakuerad två gånger

När allierade bombräder ödelade de centrala delarna av Dresden i februari 1945, lades även stadens gamla slott i ruiner. Tyskarna hade emellertid redan 1942 fört dyrbarheterna i säkerhet i den gamla bergsfästningen Königstein sydöst om staden, och därför överlevde "Den gröna Dresden" kriget.

Den gröna diamanten kom till staden, när kung Friedrich August II av Sachsen 1741 köpte den av en holländsk diamanthandlare på marknaden i Leipzig och införlivade den med sina kronjuveler.

Även under sjuårskriget 1756–63 fördes diamanten i säkerhet på Königstein, och det var där de sovjetiska trupperna hittade den, när de våren 1945 erövrade de östra delarna av Tyskland. De tog diamanten med sig till Moskva.

År 1958 kom den tillbaka till Dresden, som nu var en del av DDR, och i dag kan den ses utställd på ett museum i staden.

Läs också:

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj