Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

En tysk bandkanon, Lorraine Schlepper, hittades av danska soldater i Basra 2005.

Teknik

Ökenkrigen bjöd på antikrunda

BÄTTRE BEGAGNAT. In på 1990-talet användes materiel från andra världskriget i Iraks armé. I den sista delen av vår miniserie om begagnat pansar hittar vi en del ovanliga typer.

När de amerikanska trupperna gick in i Irak 2003 fann de ett veritabelt stridsvagnsmuseum. Där fanns vagnar till och med från tiden före andra världskriget, som italienska Fiat CV-33 tanketter, inköpta 1936–37, och brittiska Vickers Mk IV lätta stridsvagnar. De hade dock inte tjänstgjort på flera decennier.

Det fanns även annat som varit i irakisk tjänst, möjligen så sent som i Kuwaitkriget 1991 eller till och med i kriget 2003.

Bistånd från väst

Under större delen av 1950-talet var Irak västintriktat och i mitten av 1950-talet fick de 25 Mk IV Churchill som tillverkats under andra världskriget från Storbritannien.

SYRIEN KÖPTE FRANSKA PANZER IV

Det följdes av amerikanskt militärbistånd med 40 lätta M24 Chaffee, som producerades under världskrigets sista år och tagits ur tjänst i USA.

14 juli-kuppen 1958 ändrade på Iraks utrikespolitiska hållning. Då störtade en grupp officerare kungahuset och införde republik med Egyptens president Nasser som förebild. Utrikespolitiskt intog de en mer prosovjetisk hållning och det var slut på biståndet från väst.

En M4 Sherman och en M36 Jackson pansarvärnskanonvagn som båda användes av Iran mot Irak i kriget 1980–88.

Erövrat pansar från Iran

Under kriget mot Iran 1980–88 tog irakierna inledningsvis en hel del iranskt pansar som kommit till landet från USA under shahens styre.

Bland andra världskrigstyperna här fanns M4A3(105) HVSS Sherman och olika versioner av M36 Jackson pansarvärnskanonvagn. Många av dessa användes i Iraks krig, men en hel del ställdes bara i förråd.

T-34 I STRID PÅ CYPERN

Det ovanligaste fordonet som hittades var en tysk Lorraine Schlepper med en 10,5 cm leFH 18 kanon. Den upptäcktes av danska trupper i Basra 2005 där den troligen tjänat som monument. Den var dock svårt vandaliserad av lokalbefolkningen.

Lorraine Schlepper var ursprungligen ett franskt pansarfordon (Lorraine 37L) som tyskarna lade beslag på i stora mängder under ockupationen av Frankrike. Tyskarna konverterade den på olika sätt, bland annat till bandkanonvagn.

Läs också:

Nazism

Hitlers arvtagare chockade alla under Nürnbergprocessen

18 minuter
Stenalderhund, Sverige
Arkeologi

Människans bästa vän hedrades under stenåldern

2 minuter
Byggnader

Hooverdammen: Blod, svett och sex miljoner ton betong

18 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj