Ny teknik räddar museer från myntkaos

Många museer har i dag flera tusen historiska mynt, men inga bra möjligheter att kategorisera dem. Forskare i Tyskland har nu gjort ett genombrott inom skanning, som både kommer att göra det möjligt för museerna att skapa egna myntdatabaser och hitta förfalskningar.

Skanningen gör det också mycket lättare att se myntens detaljer, som på detta mynt från cirka 1150.

Forskare vid det tyska Fraunhofer Institute for Factory Operation and Automation IFF har konstruerat en skanner, som kan känna igen ett mynt på några sekunder.

Systemet bygger på teknik för ansiktsigenkänning och har fått namnet O.S.C.A.R. (Optical System for Coin Analysis and Recognition).

Även de minsta detaljer registreras

Mynt hör till de vanligaste arkeologiska fynden, och samlingar i museum kan lätt uppgå till flera tusen. Eftersom mynten är så små är det dock en stor utmaning för många museer att skaffa sig en exakt överblick över sin myntsamling.

O.S.C.A.R. registrerar mer än tusen visuella detaljer på vartenda mynt inklusive de minsta repor. Skannern har konstruerats i samarbete med Tysklands departement för kulturarv och arkeologi, som ansvarar för en samling bestående av mer än 20000 mynt.

Kan hitta förfalskningar

Tidigare låg mynten i påsar med streckkoder. Om ett mynt trillade ur sin påse, var det emellertid nästan omöjligt att veta vart det hörde. En databas över alla mynt i en samling är också en stor fördel i samband med lån till andra museer.

”Det blir möjligt att undersöka utlånade mynt, som lämnas tillbaka, för att se om de har skadats eller rent av är falska”, säger Dr. Christian Teutsch, forskare vid Fraunhofer-institutet.

Enligt Teutsch kan tekniken användas inte enbart för mynt. Potentiellt kan den även användas för att avslöja förfalskade målningar. Detaljgraden av skanningen är nämligen så hög att den kan uppfatta avtrycken efter enskilda penseldrag.