Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Skanningen gör det också mycket lättare att se myntens detaljer, som på detta mynt från cirka 1150.

Teknik

Ny teknik räddar museer från myntkaos

Många museer har i dag flera tusen historiska mynt, men inga bra möjligheter att kategorisera dem. Forskare i Tyskland har nu gjort ett genombrott inom skanning, som både kommer att göra det möjligt för museerna att skapa egna myntdatabaser och hitta förfalskningar.

Forskare vid det tyska Fraunhofer Institute for Factory Operation and Automation IFF har konstruerat en skanner, som kan känna igen ett mynt på några sekunder.

Systemet bygger på teknik för ansiktsigenkänning och har fått namnet O.S.C.A.R. (Optical System for Coin Analysis and Recognition).

Även de minsta detaljer registreras

Mynt hör till de vanligaste arkeologiska fynden, och samlingar i museum kan lätt uppgå till flera tusen. Eftersom mynten är så små är det dock en stor utmaning för många museer att skaffa sig en exakt överblick över sin myntsamling.

O.S.C.A.R. registrerar mer än tusen visuella detaljer på vartenda mynt inklusive de minsta repor. Skannern har konstruerats i samarbete med Tysklands departement för kulturarv och arkeologi, som ansvarar för en samling bestående av mer än 20000 mynt.

Kan hitta förfalskningar

Tidigare låg mynten i påsar med streckkoder. Om ett mynt trillade ur sin påse, var det emellertid nästan omöjligt att veta vart det hörde. En databas över alla mynt i en samling är också en stor fördel i samband med lån till andra museer.

”Det blir möjligt att undersöka utlånade mynt, som lämnas tillbaka, för att se om de har skadats eller rent av är falska”, säger Dr. Christian Teutsch, forskare vid Fraunhofer-institutet.

Enligt Teutsch kan tekniken användas inte enbart för mynt. Potentiellt kan den även användas för att avslöja förfalskade målningar. Detaljgraden av skanningen är nämligen så hög att den kan uppfatta avtrycken efter enskilda penseldrag.

Läs också:

Handel

Världens första mynt

2 minuter
Politik

Mynt präglades med propaganda

5 minuter
Arkeologi

Bilförsäljare hittar oerhört ovanligt mynt

2 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj