Public domain

Nu kan forskarna starta världens äldsta dator

Ny studie avslöjar en av den 2 200 år gamla Antikytheramekanismens hemligheter.

Antikytheramekanismen är världens första analoga dator. Forskare tror att mekanismen, som drevs med en vev, kunde räkna ut när solförmörkelser och andra astronomiska händelser skulle äga rum.

Den forntida datorn bärgades ur havet 1901, och sedan dess har den drygt 2 000 år gamla mekanismen fått både historiker och arkeologer att klia sig i huvudet. Nu tror en grupp forskare att de har räknat ut mekanismens startdatum – och det är viktigt:

”För att kunna använda ett mätinstrument krävs en referenspunkt”, förklarar Functional Reconstruction of Antikythera Mechanism (The FRAMe Project) – precis som moderna kalendrar, som utgår från år 0 och räknar utifrån det.

De grekiska forskarna inom FRAMe Project anser att Antikytheramekanismen använder den 22 december år 178 före Kristus som startdatum.

Under årens lopp har flera rekonstruktioner av Antikytheramekanismen tillverkats.

© Mogi Vicentini

Slutsatsen bygger på solförmörkelse

Den dagen kunde grekerna och resten av Sydeuropa uppleva en solförmörkelse, som dessutom inföll dagen efter vintersolståndet. För de gamla grekerna var vintersolståndet väldigt speciellt och markerade början på en ny måncykel, vilket firades med en religiös festival.

Forskarnas slutsats möter emellertid hård kritik. Andra experter kallar den nonsens, eftersom mekanismens år 0 skulle flytta den grekiska månaden karneios till februari. Karneios förknippas med vinskörden, som inte äger rum på vintern.