Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Asfaltering i Huskvarna vid Folkets park 1956.

© AB Conny Rich Foto/Jönköpings läns museum
Teknik

När fick vägarna asfalt?

Den första asfalteringen av en väg gjordes innan vår tideräkning. Ändå dröjde det länge innan asfalt blev vanligt på våra vägar.

SVAR Redan på 700-talet e Kr fick vägarna i Bagdad ett skyddande lager av tjära, som utvanns ur traktens öppna oljekällor. Staden var dock ett undantag.

På de flesta platser i världen var vägarna under medeltiden och ända fram till 1800-talet av undermålig kvalitet. På 1800-talet ökade dock efterfrågan på jämna vägar – inte minst i de växande städerna.

Asfalt (en blandning av krossad sten och oljeprodukten bitumen) blev populär som vägbeläggning i takt med att utvinningen av råolja ökade.

I Sverige asfalterades den första vägen år 1873 (Stora Nygatan i Stockholm), men den stora asfaltsrevolutionen inleddes först på 1950-talet.

Läs också:

Vardagsliv

När började vägarna asfalteras?

1 minut
Terrorism

Hårt mot hårt: Gisslandrama i Stockholm

24 minuter
Andra världskriget

Sovjet bombar Sverige

1 minut

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj