United States Air Force

Nådde USA rymden på vingar?

Under rymdkapplöpningen forskar amerikanerna på aerodynamik och människans fysiologi under rymdfärder, och på 1960-talet lanserar de ett projekt som ska skicka ut flygplan i rymden.

Ja och nej! Det amerikanska flyg­planet X-15 nådde 1963 ut i rymden.

X-15 var ett flygplan med vingar, men drevs av en raketmotor, som till skillnad från jetmotorer medför­ oxidationsmedlet­ i en tank och alltså inte använder atmosfärens syre för förbränningen­.

X-15 var alltså både ett flygplan och en raket. USA ville skaffa kunskaper om aerodynamik­, styrförmåga och påverkan på den mänskliga fysiologin under flygningar på hög höjd och i ­extrem hastighet.

För att få ut X-15 i rymden fästes planet under ett B-52-bom­­bplan som lyfte det till fjorton kilometers höjd­. När bombplanet inte kunde komma längre upp lösgjordes X-15, som tände sin raketmotor.

Med en hastighet av 6106 kilometer i timmen steg planet på tio minuter till 108 kilometers höjd – åtta kilometer över gränsen till rymden.

Då var bränslet slut, och planet glidflög ner mot marken­. Nasa:s piloter flög totalt 199 testflygningar med X-15, men vid endast två tillfällen nådde det ut i rymden.

Tekniska problem under flygningen resulterade 1967 i en pilots död, och året därpå lades X-15-projektet ­slutgiltigt på is av Nasa.

LÄS OCKSÅ: Tidslinje över rymdkapplöpningen: kampen om att komma först till månen