Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Nådde USA rymden på vingar?

Under rymdkapplöpningen forskar amerikanerna på aerodynamik och människans fysiologi under rymdfärder, och på 1960-talet lanserar de ett projekt som ska skicka ut flygplan i rymden.

United States Air Force

Ja och nej! Det amerikanska flyg­planet X-15 nådde 1963 ut i rymden.

X-15 var ett flygplan med vingar, men drevs av en raketmotor, som till skillnad från jetmotorer medför­ oxidationsmedlet­ i en tank och alltså inte använder atmosfärens syre för förbränningen­.

X-15 var alltså både ett flygplan och en raket. USA ville skaffa kunskaper om aerodynamik­, styrförmåga och påverkan på den mänskliga fysiologin under flygningar på hög höjd och i ­extrem hastighet.

För att få ut X-15 i rymden fästes planet under ett B-52-bom­­bplan som lyfte det till fjorton kilometers höjd­. När bombplanet inte kunde komma längre upp lösgjordes X-15, som tände sin raketmotor.

Med en hastighet av 6106 kilometer i timmen steg planet på tio minuter till 108 kilometers höjd – åtta kilometer över gränsen till rymden.

Då var bränslet slut, och planet glidflög ner mot marken­. Nasa:s piloter flög totalt 199 testflygningar med X-15, men vid endast två tillfällen nådde det ut i rymden.

Tekniska problem under flygningen resulterade 1967 i en pilots död, och året därpå lades X-15-projektet ­slutgiltigt på is av Nasa.

Läs också:

Vapen

Så gick riddare i rustning på toaletten

2 minuter
Sjöfart

Det första ångfartyget som korsade Atlanten blev ett brakfiasko

2 minuter
lydmyr luftfly
Maskiner

Bröts ljudvallen med jet eller raket?

2 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj