Vilket plan är snabbast?

3 februari 2010 av [email protected]

Två maskiner får dela titeln om att vara snabbast. Varför?
Världens hittills snabbaste ”vanliga” plan med jetmotorer var SR-71 Blackbird. Men raketflygplanet X-15 var ännu snabbare. En jetmotor använder luften i atmosfären för att syresätta förbränningen – en raket för själv med sig
oxidationsmedel. Därför kan endast raketmotorer flyga på en höjd där det inte finns tillräckligt med syre i atmo­sfären till förbränningen.
Det amerikanska luftvapnet och CIA använde Blackbird för att ta spionfoton av till exempel sovjetiska baser och Nordvietnam under det kalla kriget. Senare flög det på övervakningsuppdrag över bl.a. Iran och Persiska viken. Blackbirden var i tjänst 1966–99. Det hade två jetmotorer som med lätthet kunde ha drivit ett stort kryssningsfartyg. Planet var nästan lika långt som ett Boeing 727 passagerarplan med plats för 150 passagerare och besättningen var på två man – en pilot och en specialist som noga övervakade motorernas kapacitet.
Det experimentella raketplanet X-15 flög dubbelt så snabbt som Blackbirden. X-15, som också utvecklades under kalla kriget, hade en topphastighet på långt över 7.000 km/t och nådde en rekordhöjd på 108 km – 8 km högre än den officiella gränsen för rymden. Piloterna fick därför ett astronautemblem att fästa på uniformen.

Kanske är du intresserad av...