Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Thrust SSC med piloten Andy Green, hastighetsrekordhållare på land

Vem var först med att bryta ljudvallen på land?

Under lång tid hade hastighetsrekorden på land stagnerat, men på 1960-talet började våghalsar montera jetmotorer på sina fordon, och då hände det saker!

Skyscan Photolibrary/Imageselect

Den 15 oktober 1997 blev britten Andy Green den första människan som officiellt bröt ljudvallen på land.

Den historiska händelsen inträffade i en öken i den amerikanska delstaten Nevada, då Green, en före detta stridspilot, kom upp i 1 228 kilometer i timmen.

Faktum är att Green hade brutit ljudvallen redan två dagar tidigare, men det försöket godkändes inte. Reglerna kräver nämligen att bilen inom loppet av en timme ska köras två sträckor om en engelsk mile vardera.

Genomsnittshastigheten av sträckorna utgör rekordförsöket. Green sprängde ljudvallen redan under sin första mile, men kom i mål först efter en timme och fyrtionio sekunder.

Hans hastighetsrekord godkändes inte, eftersom han hade överskridit den formella tidsramen med fyrtionio sekunder.

I stället sattes rekordet två dagar senare i jetbilen Thrust SSC. Den sexton och en halv meter långa och tio ton tunga bilen är i praktiken ett ombyggt flygplan. Den är nämligen utrustad med två jetmotorer från stridsflygplanet F-4 Phantom II.

Motorerna utvecklar över hundratusen hästkrafter. Som jämförelse ligger en personbils effekt i regel någonstans mellan hundra och hundrafemtio hästkrafter.

Greens rekord sattes femtio år och en dag efter det att den amerikanske piloten Chuck Yeager den 14 oktober 1947 blev först med att spränga ljudvallen i luften med planet Bell X-1.

Läs också:

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj