Olaus Abelseth, Madeleine Astor, Charles Lightoller och Lawrence Beesley upplevde alla Titanics förlisning.

Titanic: Ögonvittnen till dödskampen

Olaus Abelseth, Madeleine Astor, Charles Lightoller och Lawrence Beesley var alla ombord på Titanic och blev ögonvittnen till fartygets dödskamp. Läs den starka berättelsen om deras upplevelser timme för timme.

Abelseth ser vågen komma rullande. På sin väg över båtdäcket spolar den ut hundratals människor i vattnet. Det är bara de snabbaste som hinner undan. Alla andra spolas ut i havet.

När akterskeppet reser sig till nästan lodrät position hör han ett våldsamt knakande och dånande, klirrandet av glas som krossas och klapprandet från däckstolar som rasslar ned över däcket. Fartyget lutar nu så kraftigt att folk inte hittar något fotfäste, och runt omkring sig ser Abelseth sina medpassagerare falla och glida ned i havet. Liksom sina släktingar knyter Abelseth fast sig i en lina från en hissanordning, och hans svåger skriker:

”Vi måste hoppa, annars dras vi med ned av suget!”

”Nej”, ropar Abelseth. ”Vi ska inte hoppa än. Vi har inte så stor chans i alla fall, så vi kan lika gärna stanna här så länge som möjligt.”
”Vi måste hoppa”, insisterar svågern desperat, men Abelseth vill vänta. ”Nej, inte än”, förmanar han.

Några minuter senare är vattenytan bara några meter från dem. Hand i hand hoppar de tre männen i havet. Frustande och stönande kommer de upp till ytan, men Abelseth känner att han trasslat in sig i några rep.

”Det är ute med mig”, tänker han skräckslaget.

....

Läs hela artikeln i PDF

Läs hela berättelsen om Olaus Abelseth och de tre andra ögonvittnenas dramatiska upplevelser på Titanic genom att klicka på nedladdningsknappen härunder. Det krävs bara att du är inloggad som användare på Världens Historias hemsida – det är gratis och tar bara ett ögonblick. Du får möjlighet att logga in, när du klickar på nedladdning.

Kanske är du intresserad av...