Schackspelande turk gjorde Europa matt

Det var enkelt för den mekaniske schackspelaren att besegra både Napoleon och Benjamin Franklin. Senare uppdagades det att uppfinnaren hade fuskat.

En listig anordning dolde den person som styrde den schackspelande turken. Euro­peisk publik blev dragen vid näsan under många år.

Under flera decennier turnerade en mekanisk schackrobot i turkisk dräkt i Europa och USA. Han spelade lysande och besegrade utan svårighet de flesta motståndare – inklusive prominenta personer som Napoleon och Benjamin Franklin. Schackspelaren konstruerades 1770 av Wolfgang von Kempelen och kunde röra huvud och ögon, medan vänster arm flyttade pjäserna.

Om motståndaren gjorde ett otillåtet drag, ställde turken vänligt tillbaka pjäsen, men om förseelsen upprepades hände det att schackspelaren tömde brädet. Ingen av samtidens kloka män trodde på att roboten faktiskt kunde spela schack, men de lyckades inte genomskåda hur det hela gick till.

Före varje schackparti öppnades kabinettet, så att åskådarna fick se alla cylindrar och kugghjul där inne. Kritiker hävdade att turken antingen skulle vara fjärrstyrd med hjälp av magneter, eller också måste det vara en människa som styrde schackspelaren. Hemligheten avslöjades inte förrän 1834, när den schackspelare som styrde turken intervjuades i en tidning. Han berättade att han hade suttit inuti kabinettet – gömd på ett sådant sätt att han inte syntes, när apparaten öppnades för publiken.

Kasparov

Superdator slog schackgeni

Drygt 200 år efter Wolfgang von Kempelens uppfinning inträffade det otänkbara: en maskin besegrade en människa i schack. År 1997 slog superdatorn Deep Blue världsmästaren Garri Kasparov.
Ryssen förlorade det sista partiet efter bara 19 drag.