Historiens första dieselfartyg för färder på världshaven var MS Selandia från Det Østasiatiske Kompagni i Danmark. Fraktfartyget togs i bruk år 1912 – samma år som Titanic.
År 1893 utvecklade Rudolf Diesel den epokgörande motor som sedan dess burit hans namn. Jämfört med de kolslukande ångmaskinerna utnyttjade Diesels uppfinning bränslet mer effektivt. En av Diesels motorer kom upp i en effektivitet av 75 procent – ångmaskiner presterar ofta bara 10 procent.
Skeppsredare sparade pengar och fick mer utrymme för lasten, om de satsade på dieselmotorer. Ubåtar och flodpråmar utrustades med den nya motorn, men de stora rederierna var skeptiska – stora fartyg blev väldigt mycket svårare att manövrera, tidiga dieselmotorer måste nämligen stoppas, innan de kunde slå back.

Selandias dieselmotor gav en maxfart på 12 knop – jämfört med Titanics 24. Å andra sidan var hon billigare i drift.
Det Østasiatiske Kompagni var det första rederi som tog steget och beställde dieselfartyg som skulle segla på Fjärran Östern. Med den erfarenhet man fick genom att bygga Selandia och systerskeppen Fionia och Jutlandia blev varvet Burmeister & Wain i Köpenhamn världens ledande tillverkare av dieselmotorer för fartyg.
Selandia förliste utanför Japans kust 1942.