Mosquito – träplanet som hade allt
Det var lätt, snabbt och mångsidigt. När de Havilland Mosquito togs i tjänst 1942 var det bättre än alla tyska jaktplan – och även bättre än de andra brittiska.

Två Mosquito bombplan Mk IV på uppdrag.
Ett stridsflygplans varaktiga anseende bland flyghistoriker kan bero på faktorer som unika prestanda, framgång i strid, innovativ konstruktion, historiskt betydelsefull insats, stort antal tillverkade enheter eller mångsidig användbarhet. När nästan alla dessa epitet kan tillskrivas en och samma flygplanstyp har vi något i sanning historiskt.
Upprinnelsen till Mosquiton var en vision i slutet på 1930-talet hos den brittiska flygplanstillverkaren De Havilland om ett lätt bombplan som skulle ha förmågan att flyga mycket snabbt och högt.
Efter flera års diskussioner med RAF och framtagning av olika koncept fick man slutligen i mars 1940 uppdraget att konstruera ett flygplan som var motorstarkt, lätt och strömlinje-format efter dessa intentioner och att bygga tre prototyper. Arbetet gick rekordsnabbt och den första flygningen med det nya planet, med beteckningen De Havilland DH 98 Mosquito, ägde rum i november 1940.
Slapp konkurrera om metallen
Konceptet med ett plan byggt huvudsakligen i laminerat trä hade flera fördelar. Flygkroppen var uppbyggd av ett centimetertjockt fanerskal, delvis självbärande, delvis förstärkt med ribbor i trä. Vingen tillverkades i en enhet med dubbla vingbalkar, spryglar och ribbor, allt klätt i faner.
Själva faneret var tillverkat med lager av furu omkring en balsakärna. För det första blev planet lättare än ett motsvarande plan byggt i metall. För det andra tog planet inte i anspråk bristvaror som aluminium och för det tredje kunde man använda underleverantörer ur den brittiska möbelindustrin för tillverkning av komponenter. Utöver kritiska fästelement var de enda metalldelarna i flygplansstrukturen roderytornas ramverk, motorinfästningarna och landningsstället med dess infästningar.