George Rinhart/Getty Images
Calbraith Rodgers var en usel pilot

Hopplös pilot korsade USA

Calbraith Rodgers kämpade om äran och en fenomenal belöning, när han begav sig ut på en livsfarlig resa tvärs över USA. Endast två av planets delar nådde fram oskadda.

Calbraith Perry Rodgers misslyckades i sitt försök att korsa USA i flygplan på under 30 dagar – och vinna det pris på 50 000 dollar som tidningskungen William Ran­dolph Hearst utfäst.

Trots det skrev Rodgers in sig i luft­farts­his­torien som den förste som korsade USA i ett flygplan. Bedriften tog 49 dagar.

Cal Rogers antog självsäkert utmaningen och anmälde sig till den nervkittlande tävlingen om vem som skulle bli den första piloten att flyga tvärs över USA på högst 30 dygn.

Att han över huvud hela taget slapp levande från färden, som började i New York i september 1911, var närmast ett mirakel.

Rodgers var nämligen känd som en usel pilot, och längs vägen gjorde han 16 landningar, som mer var störtningar.

Bättre blev det inte av att planet ideligen måste repare­ras. Varje gång Rodgers landade, omringades planet nämligen av nyfikna, som ville ha en souvenir.

Så när färden slutade, var bara två av planets ursprungliga delar kvar. Resten hade ersatts av chefsmekanikern Charlie Taylor, som även hade arbetat för bröderna Wright.

Cal Rodgers med cigar i munden
© Wikimedia Commons

Efter rekordförsöket fortsatte Calbraith Perry Rodgers i en månad med att turnera runt i Kalifornien, och överallt hyllades han som en hjälte. Färden slutade symboliskt med att han med flit flög sitt ramponerade plan ut i Stilla havet utanför Long Beach.

Glamouren blev dock kort för Rodgers. I april 1912 omkom han efter ännu en katastrofal landning, då han kolliderat med en flock fåglar under en flyguppvisning.